Acasă » Petrol și Gaze » AEI: 3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze

AEI: 3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze

14 mai 2020
Consumatori
Energynomics

Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-şi renegocia până la 1 iulie 2020 preţurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulţi dintre furnizori, mai exact peste 80% nici măcar nu îşi informează clienţii că vor trece într-o piaţă liberă, unde au posibilitatea de a-şi negocia preţul gazelor, conform Agerpres.

De cealaltă parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici ştiu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piaţa liberă de gaze şi un număr şi mai mic dintre aceştia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că preţul nu va mai fi stabilit „de stat” şi că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.

Analiza AEI, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piaţa reglementată arată că, deşi suntem cu 45 de zile înainte de liberalizare, furnizorii – în marea lor majoritate – nu îşi informează clienţii că au opţiunea de a-şi renegocia preţurile şi nici nu le propun preţuri noi.

Mai exact, din datele prelucrate până în acest moment de Asociaţia Energia Inteligentă reiese că: 80% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat „casnicii” că urmează să fie „liberalizaţi”, prin anunţuri postate pe paginile lor de internet, iar 83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată. În plus, ofertele actuale propuse consumatorilor au preţuri egale sau mai mari cu până la 55% față de preţurile din contractele existente, în condiţiile în care cotaţiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *