Acasă » Interes general » Adrian Mitroi: România are nevoie de un fond suveran de investiții

Adrian Mitroi: România are nevoie de un fond suveran de investiții

31 ianuarie 2017
Electricitate
energynomics

România are nevoie de un fond suveran de investiții, consideră Adrian Mitroi, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), iar listările companiilor de stat românești care înregistrează profit sunt ca niște ”gloanțe de argint”, care ar trebui trase acum. Într-un interviu publicat de Agerpres, Adrian Mitroi adaugă: ”Fondul suveran de investiții poate fi capitalizat cu participațiile aducătoare de dividende și nu neapărat cu dividendele din acest an dificil. Aș prefera o capitalizare cu titluri în valoare de 1 miliard de euro pentru că acest gen de capitalizare ar reuși să convingă și alți furnizori de capital, a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, peste trei sferturi din randamentul bursier pe anul trecut a venit dinspre dividend, ceea ce a făcut România campioană,  chiar dacă indicii bursieri nu au crescut substanțial, iar randamentul dividendului rămâne spectaculos pentru România.

”Poate ne mai dă un ghiont favorabil și în demersul nostru de piață emergentă. Toate gloanțele acestea de argint (companiile de stat precum Hidroelectrica n.r.) vor trebui trase acum pentru că politica bugetului este și ambițioasă și generoasă. Sunt două imperative aproape în coliziune așa că trebuie să tragi toate gloanțele de argint, să faci repede acest fond de investiții care are capacitate de multiplicare, aduce și alt capital”, a afirmat Mitroi.

”Arhitectura de organizare a companiilor de stat, energie, transport, regii autonome este anacronică, este depășită de realitățile foarte dure de acum și inadaptată competiției în care suntem. Unele companii sunt mai profitabile pentru că au avut de la început oportunități pe piață, cu active și poziție favorabilă pe piață, pe când altele sunt într-o poziție complet nerestructurabilă, din cauza acestui desen făcut acum 10-15 ani de experți grăbiți. Noi nu am apucat, de exemplu, să ne ajustăm desenul pe infrastructura de transport, energetică, noi le luam de bune, dar nu sunt neapărat cea mai potrivită soluție astăzi” a mai afirmat Mitroi.

Președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel, declara recent că România are „mare nevoie de investiții pe termen lung”, iar crearea unui fond suveran de investiții ar fi o șansă unică pentru România.

„România are mare nevoie de investiții pe termen lung și cu cât sunt mai multe vehicule investiționale pe termen lung, cu atât România se va dezvolta, va crește produsul intern brut, productivitatea, va dezvolta infrastructura și asta înseamnă bunăstare pentru români. Cred că este o șansă unică pentru România după ani de zile, pentru că discutăm de 4-5 ani de un fond suveran, în final să reușim să îl punem pe roate. Detaliul este esențial. Detaliile fac diferența. Eu sper ca 2018 să marcheze prima investiție a fondului suveran în economia românească”, a spus Lucian Anghel.

 

Un comentariu la „Adrian Mitroi: România are nevoie de un fond suveran de investiții”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.