Acasă » Electricitate » ACUE: Prețurile la gaze și energie în România sunt printre cele mai scăzute din Europa

ACUE: Prețurile la gaze și energie în România sunt printre cele mai scăzute din Europa

29 septembrie 2015
Electricitate
energynomics

Prețurile la gaze și energie pentru consumatorii casnici sunt în continuare semnificativ mai mici în România comparativ cu ţările din Europa Centrală și de Est (ECE) și cu media din Europa de Vest şi uşor mai mici decât media europeană în ceea ce îi priveşte pe consumatorii industriali, arată un studiu realizat de compania de consultanță Boston Consulting Group (BCG), anunță un comunicat al Asociației Companiilor de Utilități în Energie.

“În perioada 2008 – 2014, prețurile la energie electrică și cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rată medie anuală sub nivelul inflației. Pentru clienții non-casnici, creșterea prețului energiei electrice a rămas sub nivelul inflației, în timp ce, pentru gaze naturale, creșterea procentuală a depășit acest nivel ca urmare a calendarului de aliniere a preţurilor gazelor din producţia internă cu cele europene”, comunică ACUE.

Totuși, ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea prețului energiei să devină o problemă pentru ei, și ridică necesitatea construirii unor mecanisme de protecție, argumentează comunicatul asociației.

Legat de operațiunile de transport, distribuţie şi furnizare de energie electrică și gaze naturale presupun, ACUE spune: “Din 2008 până în 2014, tarifele de transport la electricitate și tarifele de distribuție, atât pentru energie electrică cât și pentru gazele naturale, au rămas mult sub media europeană și sunt, în general, similare celor din celelalte țări ECE. În același timp, densitatea rețelelor de energie electrică și gaze naturale din România este printre cele mai scăzute din Europa, ambele sectoare confruntându-se cu o reducere importantă a consumului de energie, ceea ce se traduce în costuri mai ridicate pentru întreținerea rețelelor de energie electrică și de gaze. O altă problemă cu care se confruntă România este existenţa unor rețele de electricitate şi gaze naturale care trebuie întreținute chiar şi în zone unde operarea acestora este nerentabilă din punct de vedere economic din cauza densităţii reduse a consumatorilor, ceea ce implică costuri mai mari de întreținere.”

Companiile de utilităţi planifică investiţii de 600 de milioane euro în 2015

În ciuda scăderii veniturilor reglementate între 2008 și 2014, au fost realizate investiții semnificative în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, în valoare de 9,7 miliarde de lei, spune ACUE. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, în perioada 2008-2013, în rețelele de distribuție a gazelor naturale în scopul întreținerii, extinderii și îmbunătățirii calităţii acestora.

De la privatizare până în prezent, companiile de gaze naturale și electricitate membre ale Federației ACUE au investit în România circa 8,7 miliarde de euro și au planuri de investiții pentru 2015 de aproximativ 600 de milioane de euro, anunță asociația.

Un comentariu la „ACUE: Prețurile la gaze și energie în România sunt printre cele mai scăzute din Europa”

  1. Pingback: Hajdinjak: Consumatorii pot deveni producători de electricitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *