Acasă » Electricitate » ACUE: În perioada analizată de Curtea de Conturi, durata întreruperilor în alimentare s-a înjumătățit

ACUE: În perioada analizată de Curtea de Conturi, durata întreruperilor în alimentare s-a înjumătățit

22 aprilie 2016
Electricitate
energynomics

Raportul emis recent de Curtea de Conturi cu privire la performanța piaței de energie electrică din România în perioada 2010 – 2014 reprezintă o oportunitate de clarificare a principiilor de reglementare a serviciului de distribuție, spun membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Investițiile realizate în rețele în anii respectivi au dus la înjumătățirea duratei întreruperilor în alimentare, situație evidențiată chiar de raportul în discuție, spun reprezentanții ACUE.

“Operatorii din toată Europa au obligații stricte de investiții și mentenanță, de reducere a costurilor și eficientizare, toate cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciului, iar România nu face excepție de la aceste obligații, rezultatele în acest sens fiind bine cunoscute și certificate oficial. Un exemplu în acest sens ar fi reducerea la jumătate a duratei întreruperilor în alimentarea cu energie electrică în perioada auditată de Curtea de Conturi (2010 – 2014)”, indică asociația patronală ACUE.

Membrii federației ACUE își mențin strategiile de investiții, care au fost realizate cu respectarea prevederilor legale și a reglementărilor în vigoare, având ca rezultat îmbunătățirea rețelei pe care o operează, așa cum arată mai mulți indicatori de performanță relevanți pentru serviciile oferite, au completat reprezentanții federației.

“Pentru corecta informare a opiniei publice și a autorităților, noi am fost mereu deschiși către toate părțile interesate să clarifice orice interpretare greșită privind un sistem care este extrem de complex și poate fi vulnerabil la neînțelegeri. În acest scop, ACUE a publicat rezultatele unui studiu privind funcționarea pieței în Europa și structura tarifelor pentru energie electrică și gaze naturale. Vom continua să susținem un dialog deschis și un schimb corect de informații, în intresul consumatorilor și al mediului de afaceri din România, luând în considerare că membrii federației ACUE au investit deja 9,7 miliarde RON în perioada 2008-2014 și că valoarea investițiilor trebuie să rămână la același nivel”, explică distribuitorii de energie electrică prin vocea ACUE.

Anterior, Curtea de Conturi a emis un raport care conține analiza unor disfuncționalități grave apărute în piața de energie electrică din România în intervalul 2010 – 2014. Autoritatea de reglementare a reacționat rapid cu privire la acest raport, comunicând că datele utilizate de Curtea de Conturi în portretizarea încălcării reglementărilor și încasărilor de venituri necuvenite de către actorii pieței de energie provin din două perioade de reglementare diferite, element care face argumentele și concluziile raportului să nu fie obiective și corecte.

***

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numără E.ON România, ENGIE, Distrigaz Sud Rețele, ENEL România, CEZ România, Transelectrica SA, Electrica SA, Electrica Furnizare, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 30.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde de Euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.