Acasă » Electricitate » ACUE: Noul cadru de reglementare adoptat de ANRE va descuraja investițiile în modernizarea rețelelor

ACUE: Noul cadru de reglementare adoptat de ANRE va descuraja investițiile în modernizarea rețelelor

19 septembrie 2018
Distribuţie
energynomics

Distribuitorii de energie electrică membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) se declară extrem de îngrijorați cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra rețelelor și consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice și reducerea ratei reglementate a rentabilității aplicată acestor tarife, adoptate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

Prevederile reglementărilor aprobate de ANRE sunt de natură să diminueze volumul investițiilor și să crească decalajul dintre România și celelalte țări din UE, apreciază asociația care reunește 30 de membri, între care E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica, Societatea Energetică Electrica SA.

ACUE a solicitat ANRE să amâne adoptarea reglementărilor pentru o perioadă de șase luni, “pentru a oferi timpul necesar unei consultări reale și a unei analize corecte a efectelor indicatorilor propuși, în vederea evitării riscurilor semnificative prezentate de aceste reglementări la adresa capacității operatorilor de a efectua investițiile necesare pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor și îmbunătățirea calității serviciului de distribuție”.

Companiile din ACUE consideră că scăderea tarifului de distribuție va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici, ca urmare a aprobării unei rate reglementate a rentabilităţii distribuitorilor de 5,66%. În calculul ACUE, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură.

În același timp, “studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuției de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuțiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe și contribuții la asigurările sociale”.

„O reducere semnificativă a investițiilor va avea ca efect final scăderea calității serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali și industriali, cât și competitivitatea economiei românești. Astfel, o scădere a volumelor de investiții ar anula efectele de îmbunătățire înregistrate ca rezultat al investițiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate în perioada 2014-2017 în rețelele de distribuție a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de întrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an.”

Membrii ACUE au, în total, circa 27.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 depășește 10 miliarde de euro. Impactul activității companiilor membre în economie este unul semnificativ, susținând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *