Acasă » Termo » Activiștii ocupă situl centralei pe cărbune Datteln 4 în semn de protest

Activiștii ocupă situl centralei pe cărbune Datteln 4 în semn de protest

4 februarie 2020
Cogenerare
Energynomics

Mai mult de 100 de activiști ecologiști au ocupat duminică situl viitoarei centrale pe cărbune Datteln 4 din vestul Germaniei, pentru a protesta împotriva emisiilor de carbon cauzate de arderea cărbunelui, a informat poliția.

Protestatarii au purtat salopete portocalii și măști și au afișat pancarte cu texte precum „Renunțarea la cărbune acum” și „Profiturile dvs. pe 20 de ani pentru viitorul nostru”.

Poarta sitului a fost spartă dis-de-dimineață, iar protestatarii au blocat benzile transportoare care vor duce cărbunele către cazane în viitor, a declarat Ramona Hoerst, o purtătoare de cuvânt a poliției din Recklinghausen, potrivit Reuters. „Nu putem permite, având în vedere criza climatică, ca o altă centrală pe cărbune să se alăture rețelei electrice”, a declarat Kathrin Henneberger, de la Ende Gelaende, numind Datteln „un cui în sicriu pentru viitorul nostru”.

Datteln 4, o fabrică modernă pe antracit care a costat operatorul Uniper 1,5 miliarde de euro, a fost scutită de la planul național de renunțare la cărbune până în 2038, aprobat de cabinetul cancelarului Angela Merkel luna trecută.

Uniper a susținut cu succes că ar avea mai mult sens să fie închise capacitățile cu emisii mari de CO2, pentru a permite instalației sale de ultimă generație Datteln să funcționeze după 2030, chiar dacă aceasta ar opera cu mult timp sub durata de viață obișnuită, de 40 de ani.

Ecologiștii au criticat compromisul, spunând că guvernul nu are ambiție și le-a permis operatorilor pe cărbune, inclusiv RWE, să scape ușor.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *