Acasă » Interes general » Acțiunile OMV Petrom și TeraPlast intră în indicii FTSE pentru piețe emergente și consolidează ponderea României

Acțiunile OMV Petrom și TeraPlast intră în indicii FTSE pentru piețe emergente și consolidează ponderea României

23 august 2021
Interes general
energynomics

Acțiunile OMV Petrom și TeraPlast vor fi incluse, din 20 septembrie, în indicii FTSE pentru Piețe Emergente, alăturându-se acțiunilor Banca Transilvania și Nuclearelectrica. România își consolidează, astfel, ponderea în indicii FTSE Russell, având cinci companii prezente în toți indicii furnizorului global: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast și Bittnet.

Includerea acțiunilor OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și TeraPlast, liderul pieței de țevi din PVC și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de instalații din România, în seria de indici FTSE Global Equity Index Series a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii semestriale, anunțată vineri.

„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom în indicii All-Cap și, totodată, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potențialul pieței de capital din România și dinamicitatea acesteia”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București (BVB).

OMV Petrom a fost listată la BVB în 3 septembrie 2001 și este cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori București, cu o capitalizare de 23,7 miliarde lei (4,8 miliarde euro), la finalul ședinței bursiere de vineri. „Apreciem includerea acțiunilor OMV Petrom în indicii FTSE Russell, care demonstrează atractivitatea acțiunilor companiei noastre ca opțiune de investiție. Aceasta este rezultatul efortului nostru continuu de a îmbunătăți performanța operațională și financiară și de a crește transparența companiei noastre. Prin includerea în acești indici, ne așteptăm la o creștere suplimentară a atractivității acțiunilor OMV Petrom pentru o bază mai largă și mai diversificată de investitori”, a afirmat Alina Popa, Director Financiar, membru al Directoratului OMV Petrom.

Promovarea României de către FTSE Russell, în 21 septembrie 2020, în rândul Piețelor Emergente a deschis pentru piața de capital calea către un univers investițional mult mai larg, iar odată cu creșterea numărului de investitori este mai mare și cererea pentru activele listate la BVB.

La finalul ședinței bursiere de vineri, 20 august 2021, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București era de 213,6 miliarde lei (42,3 miliarde euro), cu aproape 50% (69,7 miliarde lei / 12,3 miliarde euro) peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de Piață Emergentă (143,9 miliarde lei – 30,9 miliarde euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *