Acasă » Regenerabile » Biomasă » Acord între Enel Green Power și ENEA pentru construirea unei centrale agrivoltaice

Acord între Enel Green Power și ENEA pentru construirea unei centrale agrivoltaice

19 mai 2021
Biomasă
Gabriel Avăcăriței

Enel Green Power și ENEA au semnat un acord pentru testarea unei tehnologii inovatoare, care combină producția de energie electrică fotovoltaică și cultivarea microalgelor. O instalație pilot va fi construită la ENEA Center din Portici (Napoli) pentru a studia și demonstra modul în care cele două tehnologii – solară și de microalge – pot fi integrate și, în paralel, va fi efectuată o analiză de capabilitate pentru utilizarea în centralele fotovoltaice mari. Studiul presupune cultivarea microalgelor cu o valoare comercială ridicată (între 100 și 200 de euro pe kilogram) cu un sistem de cultură complet integrat în centrala fotovoltaică.

Avantajele constau în producerea de energie electrică din surse regenerabile și de substanțe valoroase pentru alimente și suplimente, precum și în reducerea emisiilor de CO2, absorbite și transformate în biomasă, care se adaugă celor deja evitate prin producția de energie electrică fotovoltaică.

„Parteneriatul cu ENEA face parte dintr-un plan demonstrativ mai amplu, de soluții inovatoare pentru integrarea activităților de producție agricolă și zootehnică cu sistemele noastre fotovoltaice, pe care le derulăm împreună cu diverși parteneri din cercetare și agricultură. Scopul este de a promova utilizarea mai eficientă a terenurilor și de a identifica oportunități de creare de valoare comună cu zonele și comunitățile care găzduiesc centralele noastre. Rezultatele acestor studii ne oferă posibilitatea de a identifica activități eficiente care să răspundă nevoilor locale, în concordanță cu scopul de a produce energie ieftină, fără emisii. Aceasta este cheia pentru a face generarea de energie din surse regenerabile și mai durabilă pe termen lung”, a spus Nicola Rossi, șeful Departamentului de Inovare al Enel Green Power.

„Prin acest acord lansăm o nouă posibilă sinergie pentru utilizarea comună a terenurilor identificate cu marca noastră „algovoltaic”. Aceasta este o oportunitate ideală pentru sectorul agrivoltaic, în care investim resurse semnificative, de a implementa prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență al Italiei”, a spus, la rândul său, Ezio Terzini, șeful Diviziei de Dispozitive Fotovoltaice și Dispozitive Inteligente din cadrul Departamentului de Tehnologii pentru Energie Regenerabilă a ENEA.

”Acesta este un pas pentru atingerea obiectivelor naționale de decarbonizare din cadrul Planului Național de Energie și Climă al Italiei, cu o abordare sustenabilă, axată pe utilizarea energiei fotovoltaice și îmbunătățirea culturilor și peisajului și acceptarea socială. Acordul consolidează parteneriatul multianual cu Enel Green Power pentru tehnologiile fotovoltaice, bazat pe un model de colaborare pe care ENEA îl are cu mulți parteneri industriali”.

Cercetarea face parte din procesul de dezvoltare de soluții inovatoare pentru optimizarea utilizării terenurilor pe care sunt amplasate sisteme fotovoltaice pe scară largă, cu opțiuni diverse pentru partajarea spațiului pentru generarea de energie și realizarea de activități agricole.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *