Acasă » Petrol și Gaze » Achiziția de gaze naturale la 68 lei/MWh începând cu 1 aprilie 2019 este lovită de nulitate, se semnează noi contracte

Achiziția de gaze naturale la 68 lei/MWh începând cu 1 aprilie 2019 este lovită de nulitate, se semnează noi contracte

3 aprilie 2019
Import-Export
Energynomics

Bogdan Tudorache

Furnizorii pot specula noile condiții de piață, odată cu reformularea OUG 114. Toate contractele semnate anterior, care prevăd clauze conforme cu prima variantă a OUG 114 sunt lovite de nulitate, așa încât trebuie semnate contracte noi, conform noii ordonanțe 19/ 2019, de modificare a OUG 114.

Cu cât s-a majorat prețul?

”Abia acum au început să se semneze noile contracte, deci nu putem avea prea multe detalii”, a declarat pentru energynomics.ro, Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri, principalul ring al gazelor din România.

”Vechii furnizori – care mai au gaze (nu au apucat să rezilieze contractele vechi cu producătorii) – vor trebui să încheie noi contracte de furnizare gaze cu furnizorii cu care până ieri aveau contract de furnizare gaze, dar la alt preț. Astfel, se naște posibilitate unei situații de speculă determinată de aceste pseudo-modificări, care cel mai probabil se va sfârși cu prețuri mai mari pe care furnizorii vor trebui să le plătească pentru gazele achiziționate în luna aprilie 2019”, explică specialistul Dumitru Chisăliță.

El spune că în absența OUG 114/2018, gazele din producția internă erau suficiente pentru cererea din luna aprilie 2019. ”Respectiv în absența acesteia, probabil cantitatea achiziționată din import ar fi fost mică sau chiar nu ar fi existat. Astfel, prin OUG 114 – s-a realizat o cerere artificială, dar și o creștere artificială a prețului la gazele naturale din import”, afirmă Chisăliță. Așa încât unii jucători vor face profit, iar alții vor marca pierderi – situație demnă de investigat de către autoritatea concurențială.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *