Acasă » Petrol și Gaze » Transport » A început construcția gazoductului South Stream pe teritoriul Bulgariei

A început construcția gazoductului South Stream pe teritoriul Bulgariei

31 octombrie 2013
Petrol și Gaze
energynomics

Premierul bulgar și președintele Gazprom au lansat joi lucrările de construcție a gazoductului South Stream pe teritoriul bulgăresc. Cei doi s-au întâlnit la sediul guvernului din Sofia și după discuții care au continuat mai bine de 4 ore au urmărit împreună prin videoconferință modul în care muncitorii fac prima sudare la gazoduct în apropierea satului Rasovo, unde se va afla o stație de compresie.

Președintele Gazprom Alexei Miller a declarat în cadrul unei conferințe de presă că primele livrări de gaze prin South Stream sunt așteptate în decembrie 2015. În opinia sa, gazoductul va spori siguranța energetică a întregii Uniuni Europene, iar Bulgaria va profita de prețuri mai mici ale gazelor ruse deoarece le va primi direct.

”Astăzi lansăm un proiect extrem de important pentru Bulgaria și Rusia”, a spus premierul bulgar. El a subliniat că acesta este cel mai mare proiect realizat pe teritoriul Bulgariei. Plamen Oreșarski a adăugat că Bulgaria nu va investi nicio leva în acest proiect deoarece costurile părții bulgare vor fi acoperite din taxele pentru transportul gazelor.

Ministrul bulgar al energiei a spus că până în 2043 Bulgaria va câștiga 2,8 miliarde euro din South Stream. Acesta a subliniat că o mare parte dintre lucrări vor fi efectuate de companii bulgărești.

Lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificație de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria și cu celălalt gazoduct prin care gazele ruse ajung în Balcani (cel care traversează Ucraina și România). Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna. Valoarea totală a acestei părți din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro.

Gazoductul South Stream este conceput să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia spre Europa via Marea Neagră, ocolind țări de tranzit precum Ucraina și Belarus. Gazprom deține 50% din proiectul South Stream, 20% aparțin grupului italian ENI, în timp ce grupul francez EDF și grupul german Wintershall dețin fiecare câte 15%. La finele lunii decembrie 2011, Turcia și-a dat acordul oficial pentru ca gazoductul South Stream să poată trece prin apele sale teritoriale.

Sursa

Agerpress

###author###

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *