Acasă » Interes general » Shell se retrage din Marea Nordului, parte a strategiei de exit de 15 miliarde de dolari

Shell se retrage din Marea Nordului, parte a strategiei de exit de 15 miliarde de dolari

15 ianuarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

Royal Dutch Shell va vinde o parte din câmpurilor petrolifere de la Marea Nordului, parte a unui program de exit de 15 miliarde de dolari în următorii doi ani, supravegheat de către noul director executiv Ben van Beurden, conform Financial Times.

O sursă apropiată companiei a declarat că Shell ar ieși din active majore de upstream din Marea Nordului şi în alte zone, din mai multe investiții din domeniul rafinării şi din unele proiecte care nu au ajuns încă să fie aprobate.

Shell a subperformat față de sectorul de petrol şi gaze european cu 6% pe parcursul anului trecut, tras în jos de către un şir de rezultate trimestriale dezamăgitoare şi preocupările legate de modul alocării de capital. Compania a fost criticată pentru că cheltuiește prea mult şi nu recompensează  suficient acţionarii.

Mulți investitori speră că van Beurden, care a preluat funcția de la Peter Voser la începutul anului, va avea o abordare mai favorabilă investitorilor.

Shell a cheltuit o sumă-record de 45 de miliarde de dolari anul trecut – 5 miliarde de dolari în plus față de estimările sale anterioare. Compania insistă că trebuie să continue să investească masiv pentru a îmbunătăţi profitul şi conduce la o creştere a dividendelor pe termen lung.

De asemenea, în pofida cheltuielilor de anul trecut, compania crede că își va atinge planul de cheltuieli de capital de 130 de miliarde de dolari între 2012 şi 2015. Dar pentru a atinge acest obiectiv va trebui să renunțe la active în valoare de 15 miliarde de dolari în perioada 2014-15.

Reducerea amprentei sale din Marea Nordului ar fi, de asemenea, un pas logic. Compania a fost cândva unul dintre cei mai mari jucători din industria offshore din Marea Britanie şi încă mai produce mai mult de 12 la sută din petrol şi gaze în Marea Britanie, cu interese în mai mult de 50 de câmpuri.

Dar în ultimii ani și-a redus semnificativ prezenţa în Marea Nordulu, de multe ori vânzând activele sale mai vechi unor companii mai mici, specializate în exctracția petrolului din câmpurile mature.

SURSA

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *