Acasă » Termo » CET Govora denunţă contractul din 2006 cu Uzinele Sodice Govora

CET Govora denunţă contractul din 2006 cu Uzinele Sodice Govora

2 august 2016
Cogenerare
energynomics

Euro Insol administratorul judiciar al CET Govora a anunţat denunţarea contractului de furnizare abur industrial către Uzinele Sodice Govora, cu începere de la 1 august 2016. Administratorul judiciar explică decizia prin situaţia dezastruoasă în care se găseşte CET Govora „ca efect al încheierii şi derulării unor contracte comerciale prejudiciabile”.

CET Govora este în procedură de insolvenţă din 9 mai 2016, moment în care societatea înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane lei, pierderi de 300 milioane lei şi datorii de peste 400 milioane lei, potrivit Euro Insol.

Contractul denunţat de datează din 2006 şi în virtutea acestei înţelegeri, CET Govora a livrat constant în cei 10 ani abur industrial „la un preţ mult mai mic decât preţul de cost sau preţul reglementat de ANRE”. Preţul contractual era de 78 de lei pe Gcal, în condiţiile în care preţul reglementat era de 106 lei, iar preţul de cost de 130 lei. În intervalul 2006-2016, creşterea preţului contractual nu a acoperit nici măcar inflaţia, explică Euro Insol. „Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflaţie de 39 milioane euro, respectiv 30 milioane euro că diferenţa între preţul reglementat de ANRE şi preţul contractual sau 64 milioane euro că diferenţa între preţul de cost şi preţul contractual”.

„În ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gaşcă de băieţi deştepţi care secătuiau de resurse şi profit respectivele entităţi. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica – contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a preţului în funcţie de inflaţie, piaţă sau cost de producţie. Influenţele politice coroborate cu coruperea unor directori ai companiilor de stat au făcut posibilă perpetuarea unor astfel de contracte prejudiciabile”, explică într-un comunicat Remus Borza reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

Euro Insol anunţă că în urma negocierilor cu celălalt partener strategic al CET Govora, Oltchim – „o societate cu capital de stat şi în insolvenţă” – a acceptat o creştere de preţuri semnificativă de la 94 lei pe Gcal la 106 lei, pentru aburul industrial de 13 bari, respectiv de la 94 lei pe Gcal la 126 lei, pentru aburul industrial de 35 bari. „Uzinele Sodice Govora – parte a unei multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro – a refuzat să accepte o majorare de preţ cel puţin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE. Evident, nu am avut altă soluţie decât denunţarea contractului pentru a reduce pierderile suferite de CET Govora, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei şi pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei”, explică Euro Insol.

Uzinele Sodice Govora este deţinută în proporţie de peste 90% de grupul polonez Ciech Chemical Group SA. Cu peste 600 de angajaţi, societatea a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii şase ani. În 2014, ultimul an pentru care există informaţii disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, societatea a raportat o pierdere de 300 de mii de lei, la o cifră de afaceri de aproape 300 de milioane de lei. În 2015, societatea redenumită Ciech Soda România SA a fost delistată de la Bursa de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *