Acasă » Petrol și Gaze » ANRE: Convergenţa preţurilor la gaze a fost atinsă, calendarul de liberalizare se poate încheia

ANRE: Convergenţa preţurilor la gaze a fost atinsă, calendarul de liberalizare se poate încheia

21 aprilie 2016
Consumatori
energynomics

Prețul gazelor importate a atins nivelul celor din producția internă, iar în situația actuală nu se mai impune menținerea unui calendar de liberalizare a prețurilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, a declarat președintele ANRE, Niculae Havrileț. Cu toate acestea, pentru a pune punct calendarului anterior, o modificare a legislației este necesară, a argumentat el.

„Prețurile de pe piețele internaționale au scăzut în mod semnificativ și continuă să scadă mai mult decât prețurile stabilite în calendarul de liberalizare. Deci, este un moment bun pentru liberalizarea timpurie a pieței gazelor. Părerea mea este că, odată ce am ajuns la convergența prețurilor, menținerea unui calendar de liberalizare în cazul în care există prețuri mai mari în reglementat decât în piața liberă nu mai este necesară”, a declarat președintele Nicolae Havrileț, citat de Agerpres.

Un preț reglementat mai mare decât cel de pe piața liberă poate fi interpretat ca un ajutor pentru operatorii economici implicați în segmentul de piață dedicat clienților pentru care prețul este stabilit de ANRE, a mai subliniat președintele autorității de reglementare.

Poziția lui Niculae Havrileț este contrazisă de reprezentanții Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, cu aproape jumătate din volumele interne extrase din perimetrele pe care le operează.

„Încă nu suntem pregătiți să experimentăm acest lucru (liberalizarea timpurie a gazelor pentru consumatorii casnici –n.r.). Nu avem un mediu concurențial. Piața de gaze din România este una închisă, pur și simplu nu există nimeni care să consume gaze naturale. Dacă schimbăm legea în funcție de circumstanțe, în momentul în care situația va fi diferită va trebui să o schimbăm din nou”, a declarat Vasile Ciolpan, director comercial la Romgaz, citat de Agerpres.

Președintele ANRE a menționat că prețurile gazului pe piața internă nu ar mai crește în cazul în care taxa specială de 60% aplicată veniturilor suplimentare ale producătorilor și furnizorilor de gaze naturale ar fi reformulată, o taxă aplicată din 2013. „Am observat că o taxare mai mare acum, când prețurile scad sub 72 de lei pe MWh, împietează piața. Mai exact, această taxă împiedică scăderea prețurilor”, a adăugat oficialul ANRE.

In plus, oficialul ANRE a adăugat că statutul consumatorului întreruptibil ar trebui reglementat; în esență, stabilirea criteriilor consumatorilor care pot fi deconectați de la sursa de alimentare în situații de urgență, în cazul în care livrarea de gospodării are prioritate.

„Noi ar trebui să sprijinim contractele de tip întreruptibili, care au elemente care să acopere pierderile (în cazul în care acești consumatori sunt deconectați – e.n.)., eventual tarife de transport mai mici. Așa ceva se face în alte țări”, a adăugat președintele autorității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *