Acasă » Electricitate » Divizarea Electrocentrale București intră în linie dreaptă

Divizarea Electrocentrale București intră în linie dreaptă

6 iunie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Electrocentrale București (“ELCEN”), cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (85%) și unul dintre principalii furnizori de energie electrică din țară (7%), intră într-un amplu proces de divizare în scopul restructurării și eficientizării activității companiei.

Astfel, în data de 4 iunie 2014 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Nr. 3184, Partea a IV-a, Proiectul de Divizare al ELCEN.

Divizare pentru restructurare și eficientizare a activității

Proiectul de Divizare a fost elaborat de Consiliul de Administrație al ELCEN, având la bază Memorandumul “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București și Municipiul Constanța”, adoptat de Guvernul României în data de21 martie 2013, și Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor ELCEN din data de 19 mai 2014. Memorandumul a fost aprobat cu scopul de a crea un serviciu public energetic performant și eficient pentru locuitorii din București și Constanța.

Potrivit Proiectului de Divizare publicat în Monitorul Oficial, societatea se va diviza prin desprinderea din ELCEN, care va continua să existe,a unor părți din patrimoniu și transmiterea acestora către două noi societăți: Societatea Electrocentrale Constanța S.A., respectiv Societatea Electrocentrale Titan S.A..

“Divizarea va fi urmată de transferul integral al acțiunilor Electrocentrale București S.A. și Electrocentrale Constanța S.A. în portofoliul autorităților locale. Pe agendă se mai află fuziunea cu RADET, odată ce Regia Autonomă se va transforma în societate comercială. În urma fuziunii, vom avea un punct comun privind strategia de dezvoltare a SACET-urilor, urmărind creșterea eficienței și optimizarea costurilor, ținând cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor finali. În același timp, SACET-urile vor putea să dezvolte strategii comerciale de fidelizare a consumatorilor racordați la sistem, precum și de reconectare a celor care au luat decizia de a folosi centrale proprii, pe gaz natural”, a declarat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

În urma divizării, ELCEN va deține Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăvești, Centrala Termoelectrică Progresu și Uzina de Reparații, precum și alte bunuri/active care nu vor fi alocate noilor societăți, prevăzute în Proiectul de Divizare.

Astfel, Electrocentrale Constanța S.A., societate nou înființată, va deține Centrala Termoelectrică Palas și rețelele de transport al energiei termice ce deservesc orașul Constanța, precum și alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Electrocentrale Titan S.A., societate nou înființată, va deține Centrala Termoelectrică Titan și Centrala Termoelectrică Fântânele, precum și alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

ELCEN a fost înfiinţată la data de 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este principalul acționar al ELCEN, deținând peste 90% din acțiunile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din București (85%) și din România (40%). Societatea asigură și 7% din energia electrică produsă la nivel național. În 2013, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) și un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).

La sfârșitul lunii martie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a schimbat conducerea ELCEN, desemnându-l în funcția de director general pe Gabriel Ignat.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *