Acasă » Electricitate » 5 tendințe pentru 2019 în energie și industriile conexe (ZF)

5 tendințe pentru 2019 în energie și industriile conexe (ZF)

7 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Într-un articol sintetic încercând să anticipeze liniile de forță ale anului 2019, Ziarul Financiar include 5 tendințe din industria energetică.

  • Posibile insolvențe ale furnizorilor de energie ca urmare a noilor taxe de 2% pe cifra de afaceri introduse de guvern.
  • OMV și Exxon trebuie să anunțe în trimestrul I din 2019 dacă zăcământul de gaze de la Marea Neagră este comercial.
  • Liberalizarea pieței de energie este practic anulată pentru consumatorii casnici în contextul în care și prețul energiei va fi plafonat.
  • Deși pentru Hidroelectrica se vorbea de ani de zile de o posibilă listare, cel mai probabil acest plan va fi înghețat în lumina noilor taxe.
  • Prețul benzinei va stagna sau va scădea în 2019, apreciază analiștii, conform tendinței de la finalul anului 2018.

Alte tendințe

MACROECONOMIE Creșterea economică va rămâne solidă dacă nu cumva o criză gravă va veni din afară. România va avea creștere economică între 3,5% și 4%.

MACROECONOMIE Leul va pierde în fața euro, dar nu mult – cursul mediu va ajunge spre 4,7 lei pentru un euro (4,66 de lei/euro, la început de an).

BĂNCI Noi reguli pentru bănci în 2019 după ce Ministerul Finanțelor a decis să introducă „taxa pe lăcomie“, iar Parlamentul a aprobat un pachet de trei legi, în timp ce BNR a hotărât să limiteze gradul de îndatorare al populației. Creditarea ar putea să încetinească.

INVESTIȚII STRĂINE Valoarea proiectelor de investiții se va ridica la 2,5 miliarde de euro, cu 24.000 de noi locuri de muncă. Noile proiecte sunt în auto, componente auto, IT, servicii financiare și outsourcing.

CONSTRUCȚII Companiile vor fi impulsionate de intrarea în vigoare a măsurilor anunțate de guvern în decembrie, între care scutirea de la plata contribuțiilor sociale ale angajatorului, reducerea contribuțiilor sociale ale salariaților cu 3,75% și stabilirea unui salariu minim de 3.000 de lei brut. Mai multe proiecte de investiții cu valori de peste 100 mil. euro se află în derulare, fiind construite de companii atât românești, cât și străine.

TELECOM Serviciile de internet vor fi în continuare motorul de creștere al pieței de telecom. Cererea de soluții de tip Internet of Things va continua să accelereze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *