Acasă » Termo » Încălzire centralizată » 48.000 de apartamente au renunțat anul trecut la încălzirea centralizată

48.000 de apartamente au renunțat anul trecut la încălzirea centralizată

22 februarie 2016
Încălzire centralizată
energynomics

Circa 48.0000 de apartamente din România au fost debranşate anul trecut la încălzirea centralizată, beneficiind acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, arată o analiză realizată de Ariston Thermo România, companie activă în distribuție de centrale termice și boilere electrice.

În total, din 2011 până la finalul anului 2015, aproximativ 262.000 de apartamente au renunțat la încâlzirea în regim centralizat, arată datele raportate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Catalin Draguleanu,Country Manager Ariston Thermo Romania„Potrivit datelor raportate de ANRSC, în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România (foto).

Trendul debranşărilor a fost continuat şi în 2015 datorită creşterii gradului de conştientizare a avantajelor pe care le aduce deţinerea unui sistem propriu care să asigure încălzirea locuinţei şi a apei calde, a prețului foarte mare a căldurii primite în regim centralizat, și a dorinței de autonomie și confort, susține el.

„Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

În ceea ce priveşte situaţia din 2015, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

Ariston Thermo România a realizat o hartă a încălzirii centralizate în România, redată mai jos.

Harta incalzirii

Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în nouă judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.

„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Cătălin Drăguleanu. Potrivit analizei Ariston Thermo România, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

Economii de 20% prin instalarea unei centrale termice de apartament

În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu că, în timp ce la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

„Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piaţa locală se comercializează doar centrale termice cu o eficienţă superioară şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, a adăugat reprezentantul companiei.

Însă, dincolo de media naţională, conform datelor ANRSC, există şi oraşe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge şi la circa 55%. Între aceste orașe sunt incluse Constanța (383 de lei/Gcal), Arad (290 de lei/Gcal), Iași (265 de lei/Gcal), Timișoara (252 de lei/Gcal).

***

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră. Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat şi panouri solare.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *