Acasă » Interes general » 3 priorități pentru Green Deal – regenerabile, transport curat, clădiri eficiente energetic

3 priorități pentru Green Deal – regenerabile, transport curat, clădiri eficiente energetic

3 mai 2020
Interes general
energynomics

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană exprimă un sprijin puternic pentru Acordul Verde European ca parte esențială a strategiei de redresare a UE, pentru a răspunde crizei COVID-19. Comisia europeană a fost invitată să își mențină nivelul ridicat de ambiție și să pună în aplicare inițiativele planificate în agenda sa, precum strategia de integrare inteligentă a sectorului energetic, valul de renovări și strategia privind energia offshore.

“Trebuie să profităm de această ocazie pentru a accelera progresele în direcția obiectivului de neutralitate climatică”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson. “Pactul verde va fi elementul central al planului de redresare, iar energia va juca un rol important în acest sens”. Mesajul a fost reluat și într-un mesaj postat pe Twitter de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. “Putem transforma această criză într-o oportunitate de a ne reconstrui economiile într-un mod diferit, investind în energii regenerabile, transport curat și clădiri eficiente energetic.”

Planurile naționale de energie și climă au fost, de asemenea, discutate, iar comisarul a transmis un mesaj clar cu privire la importanța lor în cadrul Uniunii Energetice și Acordului verde european, insistând că statele membre care încă nu și-au prezentat planurile ar trebui să facă acest lucru fără întârziere, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Alături de Germania, Irlanda și Luxemburg, România este printre ultimele state europene care încă nu a transmis Comisiei Europene forma finală a planului național integrat energie-schimbări climatice (PNIESC), documentul reper pentru deceniile viitoare în domeniul energetic. Pe de altă parte, România a hotărât să semneze declarația privind utilizarea investițiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, a anunțat ministrul Mediului Costel Alexe.

“Semnăm cu asumarea și cu ambiția de a urma calea investițiilor durabile, într-o economie cu emisii reduse de carbon, a eficienței energetice ridicate, a economiei circulare, energiilor regenerabile și recuperării păstrării biodiversității. Vom direcționa fondurile UE din Planul de Investiții al Pactului Ecologic European către investiții durabile, care să sprijine tranziția la o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic”, a scris ministrul pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *