Acasă » Electricitate » Distribuţie » 15 ţări europene și-au cuplat platformele de tranzacționare a energiei

15 ţări europene și-au cuplat platformele de tranzacționare a energiei

5 februarie 2014
Distribuţie
energynomics

O platformă europeană unică de tranzacționare a energiei a fost lansată marți, o mișcare ce va determina prețurile la energie pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) din 15 state, spune agenția Bloomberg citată de Mediafax. Operatorii reţelelor de transmisie a energiei electrice şi platformele de tranzacţionare au susţinut marţi prima licitaţie unică, prin care vor fi determinate preţurile pe PZU în circa trei sferturi din piaţa europeană a energiei.

Presa europeană citează datele furnizate de un operator norvegian de piață care arată că țările care şi-au cuplat platformele de tranzacţionare a energiei sunt Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Suedia şi Marea Britanie fără Irlanda de Nord.

Agenția de Cooperare a Autorităților de Reglementare în Energie spune că mișcarea va diminua decalajele de preț la energie între state și este benefică pentru concurență. Cuplarea celor 15 state reprezintă un pas important spre integrarea tuturor pieţelor de energie electrică din UE, planificată până la finalul acestui an, notează Bloomberg. Mediafax menționează o estimare a Comisiei Europene care arată că unificarea platformelor de tranzacţionare a energiei ar aduce pentru consumatori economii de până la 4 miliarde euro pe an.

Prima interconectare a platformelor de tranzacţionare de energie pentru ziua următoare a avut loc în noiembrie 2006, între Franţa, Belgia şi Olanda. Germania şi Luxemburgul s-au alăturat în noiembrie 2010. Procesul presupune alocarea în regim integrat a capacităţii de transport al energiei electrice.

Astfel, traderii nu vor mai fi nevoiţţi să rezerve în avans capacitatea de transmisie necesară pentru a livra energie în alte ţări, şi nici nu vor mai fi expuşi la variaţiile de preţ presupuse de utilizarea a două platforme distincte pentru aceeaşi tranzacţie. Preţurile la energie electrică pentru consumatori au crescut cu 26% în UE în perioada 2007-2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *