Verchere, despre proiectul Neptun Deep: Timpul nu este de partea noastră

0

OMV Petrom vrea să continue proiectul Neptun Deep, însă este nevoie de modificări legislative care să asigure stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere.

“Legat de Neptun Deep, noi vrem să mergem mai departe şi este o resursă descoperită şi evaluată. Sfera de dezvoltare a fost agreată şi noi, acum, încercăm să înţelegem partea fiscală şi legislativă. Este nevoie de modificări legislative pentru a asigura stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor. Am mai vorbit despre aceste lucruri şi înainte şi nu s-au schimbat, dar acum există un sentiment de urgenţă. Şi înainte de Covid s-a schimbat contextul, dar acum se schimbă şi mai mult, pentru că există aspecte cheie legate de competitivitatea pe piaţa gazelor în Europa şi posibilitatea de a atrage bani şi investiţii într-un context global dificil. Asta înseamnă că trebuie să ne mişcăm repede. Timpul nu este de partea noastră. Încurajez autorităţile române să facă progrese în acest sens”, a spus Christina Verchere, conform Agerpres.

Şeful OMV Petrom consideră că industria de petrol şi gaze poate fi un contribuabil semnificativ la motorul economic al ţării, mai ales pe termen mediu şi lung.

“Aceasta este natura sectorului nostru: avem investiţii foarte mari, care contribuie la relansarea economică. Există trei domenii: trebuie să revenim la piaţa liberalizată de gaze, care este planificată pentru această vară. Am fost în dialog şi am susţinut acest program, astfel încât să îmbunătăţim lichiditatea pieţei de gaze. În acelaşi timp, vrem să avem un mecanism pentru a-i susţine pe consumatorii vulnerabili. În al doilea rând, vorbim despre taxarea suplimentară. Pe baza studiilor am arătat că sistemul fiscal din România nu este competitiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul gazelor. România are un nivel de trei ori mai mare în ‘onshore’ şi de cinci ori mai mare în ‘offshore’ faţă de restul Europei, iar situaţia trebuie să se îmbunătăţească. Aceasta a fost mereu o provocare în industria de petrol şi gaze. Şi Legea offshore. Avem o oportunitate imensă cu Neptun Deep şi Marea Neagră. Este vorba despre investiţii private, nu despre bani de la sectorul public şi, de aceea, autorităţile române trebuie să pună pe agenda de lucru acest subiect pentru a merge mai departe”, a subliniat Christina Verchere.

Share.

Lasă un comentariu