UE are un nou furnizor de uraniu: Terrafame din Finlanda

0

Bogdan Tudorache

Guvernul finlandez a acordat un permis de recuperare și rafinare de uraniu pentru Terrafame, o companie controlată de stat în proporție de 70%. Deoarece Republica Cehă și-a încetat operațiunile, această decizie va face din Finlanda unicul producător de uraniu al UE, în afară de CNU din România.

Principalele activități Terrafame sunt legate de mineritul de nichel și zinc, în timp ce uraniul este un produs secundar al procesului de exploatare a metalelor, potrivit Euractiv.com.

În viitor, compania intenționează să perfecționeze uraniul în pelete galbene exportabile, utilizate pentru combustibil de către centralele nucleare. Autorizația, semnată pe 5 februarie, permite Terrafame să producă până la 250 de tone de uraniu în fiecare an, deși compania estimează că producția reală este probabil puțin mai mică.

Cele două centrale nucleare ale Finlandei nu vor beneficia de produsul finit. Intenția companiei este de a exporta pelete galbene în America de Nord sau alte țări din Europa. Cu toate acestea, pentru a putea efectua exporturi, Terrafame are nevoie de undă verde din partea ministerului de externe al țării, precum și din partea Euratom.

Share.

Lasă un comentariu