Acasă » Petrol și Gaze » Rompetrol nu poate atrage noi finanțări, întrucât activele sunt puse sub sechestru – Dumitru

Rompetrol nu poate atrage noi finanțări, întrucât activele sunt puse sub sechestru – Dumitru

energynomics

Sechestrul instituit de DIICOT asupra bunurilor Rompetrol Rafinare nu afectează operațiunile curente ale companiei, însă creează probleme la nivelul obiectivelor, întrucât proiectele majore de investiții sunt blocate, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreședinte de operațiuni al KMGI (fostul Rompetrol Group), într-un interviu acordat Agerpres.

El a explicat că Rompetrol nu poate atrage noi finanțări, din cauza sechestrului. Totodată, faptul că a fost revocată autorizația de antrepozit fiscal pentru Rompetrol Gas, pentru stația GPL Năvodari, a dus la suspendarea activităților de îmbuteliere a buteliilor pentru uz casnic.

”Sechestrul recent asupra bunurilor grupului, ale companiilor Rompetrol Rafinare și Oilfield Business Solutions nu afectează operațiunile noastre curente. Ne păstrăm calmul și ne concentrăm asupra afacerii. Creează probleme la nivelul obiectivelor, pentru că nu putem dezvolta proiecte majore de investiții, dat fiind că activele sunt sub sechestru și nu le putem folosi pentru atragerea de noi finanțări. În același timp, proiectele de investiții sunt afectate și de imposibilitatea de a casa anumite instalații și curăța terenul din cadrul rafinăriei Petromidia”, a spus Dumitru.

”Totodată, acest sechestru creează o serie de mici probleme pentru angajații noștri. Există situații în care, spre exemplu, mașinile sunt sub sechestru, mașinile pe care compania le-a vândut angajaților pentru cel mai mic preț, dar care nici măcar nu pot fi reparate. De asemenea, sunt probleme cu apartamentele care au fost acordate angajaților și care nu le pot folosi, nu pot locui în ele și nici nu le pot renova”, a adăugat el.

O altă problemă o reprezintă sechestrul pe activele companiei Oilfield Solutions, care activează în zona de producție (upstream).

”Asta este cu adevărat o problemă. Din cauza acestui sechestru, trebuie să oprim activitatea companiei, sistând astfel practic activitatea companiei pe segmentul de upstream. În materie de angajați, aveam anul trecut câteva zeci de angajați, probabil 100, acum mai avem aproape 20.”

Dumitru spune că au fost purtate discuții cu reprezentanți ai guvernului și ai administrației financiare, însă, deocamdată, acestea au fost lipsite de rezultat.

Totodată, sechestrul instituit de DIICOT a obligat Ministerul Finanțelor Publice să revoce autorizația curentă de antrepozit fiscal a Rompetrol Gas pentru stația de îmbuteliere GPL Năvodari, ceea ce a determinat suspendarea activităților de îmbuteliere gaz petrolier lichefiat pentru uz casnic (butelii aragaz).

”Astfel, am fost obligați să relocăm cei 30 de angajați ai stației către alte zone din rafinărie, iar pentru onorarea angajamentelor față de clienții din zona Dobrogea ne-am asumat suportarea costurilor de aprovizionare cu butelii de la stația similară din Bacău…Deși autoritățile publice au anunțat la finele lunii mai că vor să găsească o soluție pentru repornirea și continuarea activităților la stația din Năvodari, până acum nu am primit nicio solicitare de întâlnire. Activitățile de îmbuteliere la Midia rămân în continuare suspendate”, a mai spus Dumitru.

”Trebuie să ținem cont că aceasta se adaugă măsurii instituite de ANAF în august 2010 și care nu a fost revocată până în prezent, deși grupul a încheiat încă din 2013 un memorandum de înțelegere cu Guvernul României privind soluționarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligațiunilor Rompetrol Rafinare în acțiuni în favoarea statului român. Astfel, avem două sechestre pe aceleași bunuri și pentru aceleași aspecte. Situația este un pic bizară, ținând cont că statul român este acționar cu 44,7% în cadrul Rompetrol Rafinare, companie ce este unic acționar al Rompetrol Gas,” a conchis vicepreședintele Rompetrol (KMGI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *