Proiecte ambițioase pentru SAPE – Constantin Văduva

1

SAPE se implică din 2018 în mai multe proiecte energetice, a declarat, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro, Constantin Văduva, Președintele Directoratului, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA.

”În baza Memorandumului de înțelegere încheiat de statul român cu The Rompetrol Grup N.V., am finalizat anul trecut înființarea unui fond de investiții kazaho-român. KMGI și SAPE SA au respectat prevederile Memorandumului în partea ce privește componenta de business, iar în ce privește etapele investiționale agreate prin contractul de asociere, până la acest moment, investitorul a dovedit o implicare activă în îndeplinirea obligațiilor investiționale asumate. La ora actuală [11 iunie 2019, n.r.] Fondul s-a angajat în proiecte care valorează aproximativ 240 milioane de dolari, referindu-mă aici la două proiecte din prima etapă – centrala de cogenerare de la Midia Năvodari și realizarea unei rețele de 66 de benzinării noi și achiziția a 18 benzinării deja existente care să fie deținute de Fond”, a spus Văduva.

La finalul anului trecut, SAPE a demarat și alte proiecte energetice. ”Suntem în faza de prefezabilitate și de evaluare a oportunității pentru unele proiecte. Împreună cu Electrocentrale Grup am constituit societatea Titan Power SA, pentru un prim proiect de 50 de MW putere electrică și 410.000 MWh termică, pe amplasamentul fostului CET Titan. Consider că este un proiect care poate fi realizat relativ rapid, este oportun, cu potențial pentru municipalitate, având în vedere problemele termiei din București”, a adăugat el.

Totodată, SAPE este în negocieri pentru alte acorduri de asociere. ”Ne dorim să realizăm și o centrală la Fântânele, jud. Mureș, de 200 MW, iar pentru acest proiect suntem în etapa de prefezabilitate, întrucât intenționăm să mărim puterea actuală până la aproximativ 400 MW”, a adăugat Văduva.

El a spus că este posibilă și preluarea proiectului centralei de la Constanța, care acum are activele sub sechestru. ”Este o problemă destul de delicată, activele sunt puse sub sechestru. Reprezentanții Electrocentrale Constanța trebuie ca, împreună cu autoritățile locale, să rezolve problema sechestrului și, dacă se va rezolva, vom include și acest proiect pe lista priorităților noastre investiționale”.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

1 Comment

  1. Poate il invormeaza cineva pe dl presedinte ca aceste centrale au proiectele facute de 25 de ani.Oare de ce nu au fost realizate pana acum ?Sunt convins ca costurile de realizare vor fi mult mai mici decat cele din proiectele initiale

Lasă un comentariu