Pro-europenii își mențin controlul Parlamentului UE, în ciuda avansului puternic al euroscepticilor

0

Potrivit principalelor proiecții publicate pe baza rezultatelor preliminarii și a exit poll-urilor, creștin-democrații (PPE) rămân cel mai mare grup parlamentar la nivel european, cu 179 din 751 locuri, urmați de social-democrați (S-D), cu 150 locuri și de grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, cu 108 locuri. Partidele de extremă dreapta și formațiunile eurosceptice au câștigat împreună în jur de 170 locuri în Parlamentul European – PE. Analiștii se contrazic cu privire la influența acestui grup eterogen asupra politicilor UE.

PE a estimat o prezență medie la vot de 51% la nivelul UE, cea mai mare din ultimii 20 de ani.

În Germania, blocul conservator CDU/CSU al cancelarului Angela Merkel a câștigat circa 29% din totalul voturilor exprimate, un rezultat mai slab comparativ cu scorul de 35% înregistrat în 2014, dar care i-a permis totuși o victorie categorică în fața rivalilor din Partidul Social-Democrat – SPD. Pe poziția a doua se plasează Verzii, cu aproape 21% din voturi, urmați de SPD, parte a coaliției guvernamentale, cu 15,6% din voturi. Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreaptă) cu 10,8% din voturi, Die Linke (extrema stângă) și Partidul Liber-Democrat (FDP), cu câte 5,4% din sufragii vor intra și ele în PE.

În Franța, partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) condus de Marine Le Pen a obținut victoria cu circa 23,5% din voturi, la o distanță mai mică decât estimările inițiale față de partidul lui Emmanuel Macron, care a strâns 22,5% din sufragii.

Socialiștii premierului spaniol Pedro Sanchez par să fi obținut o victorie clară atât în alegerile europene, cât și în cele regionale de la Madrid. În Austria, partidul conservator al cancelarului Sebastian Kurz s-a clasat pe primul loc, cu 34,5% din voturi, urmat de social-democrați, cu 24,1% din voturi și partidul Libertății (FPÖ, extremă dreapta), cu 17,5% din voturi, potrivit politico.eu.

În România, Partidul Național Liberal – PNL a obținut la alegerile europarlamentare de duminică 26,79% din voturi, PSD – 23,38%, iar Alianța USR PLUS – 21,40%, potrivit rezultatelor provizorii de luni.

Share.

Lasă un comentariu