Acasă » Petrol și Gaze » Parlamentul se va pronunţa din nou asupra impozitării veniturilor suplimentare din sectorul gazelor naturale

Parlamentul se va pronunţa din nou asupra impozitării veniturilor suplimentare din sectorul gazelor naturale

14 iulie 2017
Consumatori
energynomics

Președintele României Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale.

Preşedinţia a constatat că legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în forma transmisă spre promulgare, „aduce două modificări ce constau, pe de o parte, în crearea unui prag suplimentar de impozitare și, pe de altă parte, în aplicarea acestei supraimpozitări pe termen nelimitat”.

„Date fiind rațiunile specifice, cu caracter temporar și extraordinar ale introducerii acestui impozit, considerăm că reglementarea lui ar trebui să urmeze același caracter temporar”, explică Preşedinţia într-un comunicat de presă. „Luând în considerare importanța deosebită a cadrului de reglementare pentru performanța sectorului de petrol și gaze, considerăm că este esențială definirea unui cadru fiscal și legislativ predictibil și stabil, propice creării unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investițiilor curente și stimularea de noi investiții. De asemenea, pentru îndeplinirea obiectivelor de natură socială, considerăm necesar ca această lege să prevadă un mecanism transparent, în baza principiului echivalării între impozitare și protecția consumatorului vulnerabil.”

Impozitul pe veniturile suplimentare a fost introdus în anul 2013, în contextul liberalizării prețurilor, al crizei economice mondiale, precum și al dereglementării prețurilor gazelor naturale. Guvernul a decis supraimpozitarea printr-o formulă predefinită, „pe un orizont temporar limitat, încasarea acestei taxe speciale fiind motivată de necesitatea sprijinirii segmentului consumatorilor vulnerabili”, reaminteşte comunicatul Preşedinţiei. „În acest sens, Ordonanța Guvernului nr. 7/2013 instituia un impozit de 60% asupra acestor venituri, impozit ce are un caracter temporar și extraordinar, putând fi aplicat până la data de 31 decembrie 2017”.

Pe 13 iunie 2017, deputații au aprobat un amendament la Legea pentru aprobarea OG 7/2013, prin care impozitul ar fi crescut la 80% pe veniturile suplimentare, pentru prețuri mai mari de 85 lei/MWh, iar pentru un preț mai mic, impozitul ar fi fost menţinut la 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream (investiţii de dezvoltare şi extindere a zăcămintelor existente, explorarea şi dezvoltarea de noi zone de producţie).

Dupa adoptarea legii în Parlament, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a transmis printr-un comunicat de presă că priveşte cu „mare îngrijorare recentele amendamente din Parlament cu scopul modificării cadrului în care opereaza industria petrolieră”.

ROPEPCA: Suprataxarea gazelor discriminează producătorii români

ROPEPCA a arătat în mai multe rânduri că prin aplicarea impozitării suplimentare exclusiv la producția internă, aceasta va fi defavorizată în raport cu sursele din import. Având în vedere dependența de o singură sursă de import, Federația Rusă, această formă de discriminare afectează direct și securitatea energetică națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *