O nouă închidere automată la centrala nucleară de la Kozlodui, după cea de săptămâna trecută

0

Bogdan Tudorache

Cel de-al șaselea bloc al centralei de la Kozlodui a fost închis, după declanșarea protecției automate, a declarat compania bulgară.

Evenimentul a avut loc înainte de ora 14:00.

Toate sistemele blocului au funcționat conform algoritmilor de proiectare, spune compania. În prezent, echipele centralei nucleare elimină cauzele care au dus la declanșarea sistemului de protecție electrică, potrivit Novinite. Odată ce echipamentul va fi în funcțiune, unitatea va fi repornită.

Este al doilea incindent de acest fel care are loc la Kozlodui în mai puțin de o săptămână. Unul din cele două reactoare de la Kozlodui s-a închis automat săptămâna trecută, după ce a fost activat un sistem de protecție la generatorul unității.

Oprirea reactorului de 1.000 de megawați a fost declanșată din cauza unei anomalii a echipamentelor convenționale de generare a energiei electrice și nu a unei defecțiuni în reactorul nuclear al centralei. Nu există niciun pericol de contaminare radioactivă, a declarat șeful Agenției de Reglementare Nucleară, Lachezar Kostov, pentru Reuters.

Totodată, experții de la Bulatom, citați de Novinite, spun că există diferențe serioase între reactoarele de la centrala de la Cernobâl, unde a avut loc o explozie uriașă în anii ‘80, și cele din Kozlodui. Ei sunt convinși că reactoarele de la Kozlodui, de tip WWER, sunt mai bine protejate decât cele de la uzina de la Cernobâl.

Share.

Lasă un comentariu