Acasă » Termo » Ministerul cere investitorilor KPIs pentru fonduri europene ETS până la 1 iunie – termen mult prea scurt

Ministerul cere investitorilor KPIs pentru fonduri europene ETS până la 1 iunie – termen mult prea scurt

28 mai 2019
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Ministerul Energiei le-a cerut investitorilor să ofere principalii indicatori de investiții pentru fondurile sistemului de emisii de noxe european ETS în numai două săptămâni, pentru a respecta termenul de 1 iunie cerut de la Bruxelles, au declarat pentru energynomics.ro surse din industrie.

”Este un termen mult prea scurt, nu avem cum să calculăm toți acești indicatori atât de repede”, a declarat sursa citată.

După cum energynomics.ro a relatat anterior, autoritățile au la dispoziție un termen intermediar în luna iunie și unul obligatoriu în septembrie (posibil de extins spre sfârșitul anului) pentru a comunica cu Uniunea proiectele de finanțat prin componentele Derogare de la directiva 10c, Fond de Modernizare, Solidaritate și Inovare.

Investitorilor li s-au cerut următorii parametri: Definirea investiției, Obiectul investiției, Efectele investiției, Contribuția la creșterea eficienței energetic, Contribuția la reducerea emisiilor de CO2, Perioada de realizare a investiției, Valoarea investiției, în Euro și RON, Indicatorii de eficiență economico-financiară (VAN- valoare activ net, RIR- randament), Sursele de finanțare ale investiției (sursa de finanțare și procentul aferent din investiție).

Iar în timp ce în România abia se cer acești indicatori, în alte țări, de exemplu în Cehia, deja s-au reîmpărțit proiectele, multe state preferând să mute bani de la alte fonduri către fondul de Modernizare, unde există mai multe avantaje, printre care și că se pot finanța 100% din proiectele pe regenerabile sau stocare, fără co-finanțare, în locul unor proiecte clasice.

Sistemul EU-ETS permite investiții de peste 45 miliarde de euro până în 2030

Uniunea Europeană pune la dispoziția statelor membre cel puțin 45 de miliarde de euro prin mecanismul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor climatice pentru anul 2030, conform unui studiu realizat de European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition (Ercst) și Central Europe Energy Partners (CEEP).

Potrivit documentului consultat de către energynomics.ro, dacă valoarea unei alocări ETS este de 20 de euro (scenariul minim), România are la dispoziție până în 2030 aproximativ: 2,5 miliarde de euro prin intermediul Fondului pentru Solidaritate, altul cel puțin 1,87 miliarde de euro prin Derogarea de la articolul 10c, aproximativ 756 de milioane de euro de la cel mai important și cel mai nou instrument – Fondul de Modernizare (care poate primi bani și de la celelalte facilități, caz în care România ar putea primi până la 5,3 miliarde de euro) și o sumă nespecificată dintr-un fond nou, și anume Fondul pentru Inovare.

Sistemul de finanțare prevede alocarea, la un nivel al certificatelor de mediu ETS (sistemul de trading emisiilor de noxe) de 20 de euro, pentru întreaga EU-27, fonduri în valoare de 16 miliarde de euro prin intermediul Fondului pentru Solidaritate, circa 13,2 miliarde de euro prin Derogarea de la articolul 10c, aproximativ 6,3 miliarde de euro prin Fondul de Modernizare și 10 miliarde de euro prin Fondul pentru Inovare.

În cazul în care costul certificatelor crește la 35 de euro, și fondurile alocate se majorează corespunzător. Astfel, totalul ajunge la 80 de miliarde de euro, Fondul pentru Solidaritate, la 28,5 miliarde, Derogarea de la articolul 10c, la 23 de miliarde, Fondul de Modernizare, la 11 miliarde (însă acest fond poate primi unele realocări din partea celorlalte facilități) și 17,5 miliarde de euro prin Fondul pentru Inovare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *