Ludwik Sobolewski: Listarea Hidroelectrica la BVB ar putea avea loc anul acesta

0

Listarea Hidroelectrica ar putea avea loc anul acesta, afirmă Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), într-un interviu acordat News.ro, subliniind că, totodată, că Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din România.

”Ne așteptăm ca Hidroelectrica să fie listată în acest an. Este foarte important acest lucru nu doar pentru piața de capital, dar și pentru toată România, pentru că Hidroelectrica va accelera procesul de promovare a statutului de piață emergentă”, a afirmat Sobolewski.

În opinia directorului general BVB, ”este prematur să discutăm despre impactul listării Hidroelectrica în economia naţională. Am nişte cifre, într-adevăr, dar ele nu pot fi făcute publice acum. Vom vedea cum va evolua procesul de listare”, a menţionat Sobolewski.

Remus Borza, fost coordonator al Euro Insol, compania care a administrat Hidroelectirca în perioada insolvenței, a declarat că listarea unui pachet de 15% din acţiunile producătorului de energie din România va aduce în trezoreria Ministerului de Finanţe aproape un miliard de euro.

”Odată cu închiderea procedurii de insolvență, se intră în linie dreapta în procesul de listare a companiei Hidroelectrica”, a declarat Remus Borza în urma deciziei Curții de Apel București în dosarul 22456/3/2012, din 30 martie privind închiderea definitivă a procedurii insolvenței Hidroelectrica, după aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, potrivit unui comunicat al Euro Insol, remis energynomics.ro.

“În condițiile în care Guvernul va schimba metodologia de privatizare, vânzarea de către statul român a unui pachet de 15% va aduce în trezoreria Ministerului de Finanțe aproape un miliard de euro, sumă ce-i va permite Guvernului să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3%, asumată pentru 2017”, a afirmat Borza.

Pe de altă parte, în urma deciziei favorabile a Curții de Apel București în legătură cu încheierea procedurii de insolvență a Hidroelectrica, Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), a explicat pe 31 martie că ”finalizarea procedurii de insolvență a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei să accelereze listarea companiei, în primul rând, prin asigurarea numirii membrilor unui nou Consiliu de Supraveghere (CS), conform legii 111/2016, pentru un mandat de patru ani, în următoarea AGA a Hidroelectrica, programată pentru 19 aprilie 2017”.

”Hidroelectrica a reușit să își dubleze valoarea de la 2 miliarde de Euro până la 4 miliarde de Euro între 2012 și 2016, conform evaluărilor independente, și să înregistreze mai mult de 280 de milioane de Euro profit net în anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de Euro înregistrate în 2012”, a mai explicat Konieczny.

Pe de altă parte, Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, a avertizat în februarie că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în acest an, cu condiţia ca problema investițiilor nerentabile din punct de vedere energetic să fie rezolvată rapid. ”Listarea anul acesta este fezabilă, însă în situația în care aceste investiții nerentabile vor fi soluționate în trimestrul I. Dacă în trimestrul I al acestui an nu vor fi soluționate, sigur că listarea se amână”, a afirmat Agliceru. Astfel, managerul s-a referit la acele investiții care au avut ca obiect principal alimentarea cu apă și atenuarea efectelor viiturilor. ”Aceste investiții nerentabile energetic însumează 2 miliarde de euro”, a conchis Agliceru.

Share.

Lasă un comentariu