Lucian Anghel: Listarea Hidroelectrica ne upgradează la piaţă emergentă

1

Listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea upgrada România la statutul de piaţă emergentă, iar unul dintre efecte ar fi majorarea pensiilor pentru 6 milioane de români, a declarat Lucian Anghel, preşedintele operatorului pieţei de capital, citat pentru Agerpres.

”Listarea Hidroelectrica este o şansă unică pe care acest guvern o are ca să upgradeze piaţa de capital şi cu ocazia asta, prin upgradarea la statutul de piaţă emergentă, să crească valoarea tuturor companiilor, nu numai a celor de stat, listate la bursă.  Ar fi unul dintre punctele cu care Guvernul s-ar putea lăuda la 100 de ani de la Marea Unire. Fără Hidroelectrica este imposibil de realizat această upgradare. Este nevoie de încă o companie de dimensiuni foarte mari, ceea ce în mediul privat nu se găseşte”, a apreciat Anghel.

Potrivit acestuia, pensiile ar putea creşte dacă piaţa de capital românească trece la statutul de piaţă emergentă.

”Statul prin această măsură poate creşte valoarea companiilor […] şi valoarea unităţilor de fond la fondurile private de pensii. Sunt 6 milioane de români care vor avea pensia mai mare ca urmare a acestor măsuri de upgradare a pieţei de capital, ca urmare a creşterii companiilor şi a unităţilor de fond”, a arătat preşedintele BVB.

”Este o veste excepţională pentru piaţa de capital din România şi pentru investitori pentru că acest lucru va determina unul dintre cele mai mari dividende din lume pe care companiile de stat listate la Bursa de Valori Bucureşti le vor oferi investitorilor, atât stat cât şi investitorilor privaţi, instituţionali sau persoane fizice”, potrivit oficialului BVB.

De asemenea, preşedintele operatorului pieţei de capital consideră că în 2017 este prematur să se discute despre posibilitatea ca aceste profituri să se ducă către un viitor fond suveran de investiţii.

”Probabil că anul acesta se vor duce în buget, pentru că acesta are mare nevoie de venituri. Se poate lua în discuţie anul viitor acest subiect. Fondul suveran rămâne una dintre soluţiile pentru dezvoltarea economiei româneşti pe termen lung şi generarea de investiţii în economia românească” a apreciat Lucian Anghel.

Share.