Acasă » Electricitate » Investigația la Hidroelectrica vine după pierderile consemnate de furnizori

Investigația la Hidroelectrica vine după pierderile consemnate de furnizori

10 septembrie 2018
Electricitate
energynomics

Furnizorii de energie electrică au fost cei care, până acum, au avut pierderi ca urmare a comportamentului Hidroelectrica de a vinde mai multă energie pe piața de echilibrare, unde prețul este mai mare, însă și consumatorii ar fi avut de suferit dacă acest lucru ar fi continuat, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Aceasta, în contextul în care luni Consiliul a anunțat că a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. „Consumatorii nu au resimțit deocamdată impactul acestui comportament al Hidroelectrica și cei care au avut pierderi au fost furnizorii. Însă, furnizorii nu ar fi putut prelua în continuare aceste pierderi, unii dintre ei chiar au avut probleme și ar fi început să recupereze aceste pierderi de la consumatori”, a spus Chirițoiu, citat de Agerpres.

El a adăugat că ancheta Concurenței va stabili dacă Hidroelectrica a avut, în anumite perioade de timp, o poziție dominantă pe piață și dacă a abuzat de ea. „Evident că scopul unei companii este să-și maximizeze profitul, însă până la un punct, când devine ilegal”, a precizat președintele Concurenței.

Investigația se referă la comportamentul Hidroelectrica din perioada 2017-2018 și se poate solda cu recomandări de completare a cadrului de reglementare din piață, a mai spus Chirițoiu. Într-o altă intervenție publică, Chirițoiu a vorbit despre posibilitatea ca Hidroelectrica să fie sancționată cu o amendă de până la 10% din venituri.

Consiliul Concurenței a demarat această investigație având suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE), se mai arată în comunicat.

Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieței angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, și reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacții cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este și ziua de livrare). Prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice.

Piața de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieței angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport și Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanța producție-consum în timp real, în scopul menținerii siguranței și stabilității în funcționare a sistemului energetic național.

Piața de echilibrare satisface în principal nevoia participanților la piață de a-și ajusta cantitatea de energie contractată în funcție de cerere și are o puternică componentă tehnică. Pe piața de echilibrare Operatorul de Transport și Sistem cumpără și/ sau vinde energie electrică de la/ către participanții la piață deținători de unități și/ sau consumuri dispecerizabile.

Prețul pe piața de echilibrare este în general mai mare față de prețul de închidere al pieței înregistrat pe PZU, explică reprezentanții Consiliului Concurenței. „Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica se realizează în strânsă colaborare cu ANRE și a avut drept punct de pornire variațiile semnificative de preț”, se arată în comunicatul Consiliului.

În cadrul investigației s-au efectuat inspecții inopinate la sediile societăților Hidroelectrica și Transelectrica, iar documentele ridicate se află în analiză autorității de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Transelectrica nu este parte vizată de investigație, inspecția la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurență a considerat că pot fi găsite date și informații relevante pentru analiză efectuată, dată fiind calitatea să de administrator al piețelor de servicii de echilibrare.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *