Havrileţ: OUG 114 a fost solicitată de furnizorii de gaze ai consumatorilor casnici

0

Furnizorii care livrează energie și gaze consumatorilor casnici sunt cei care au solicitat emiterea OUG 114/2018 și tot ei sunt cei care au de câștigat în urma aplicării ei, a declarat, joi, Niculae Havrileț, consilier al ministrului Energiei și fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință organizată de Bursa. „Ordonanța a fost solicitată de cei care câștigă din ea. Așa cum avem un mix al energiei, așa avem și un mix al intereselor. Dacă vrem să vedem cine este câștigător, nu o să-l vedem aici (la dezbatere – n.r.), aici au venit cei care pierd din ordonanță, cei care câștigă nu sunt aici. Câștigă cei care au piața reglementată asigurată și venitul asigurat. Ei sunt marii câștigători și pentru că își păstrează piața înghețată”, a spus el.

“M-am referit la furnizorii de gaz. Ei își recuperează niște costuri în cazul în care se re-introduce piața reglementată. Ei pot solicita recuperarea unor costuri de capital pe care le-au avut la privatizare. Au fost și vocali când au cerut măsuri de recuperare a costurilor”, a explicat ulterior Havrileț, pentru e-nergia.ro.

La dezbaterea organizată de Bursa au mai fost prezenți reprezentanți ai Centrului Român al Energiei, ai producătorilor de energie regenerabilă, ai Complexului Energetic Oltenia, ai Bursei Române de Mărfuri, Elcen, Electrica și Romgaz.

De asemenea, și consumatorii casnici sunt câștigători, pentru că și ei au fost protejați, a adăugat Havrileț. „De ce a trebuit să fie dată această ordonanță? A trebuit să fie dată pentru că funcționarea pieței în ultimul an nu a fost una predictibilă, pentru că nu au fost îndeplinite anumite caracteristici fundamentale ale pieței liberalizate. Nu a funcționat, spre exemplu, mecanismul consumatorului vulnerabil și nu au funcționat alte reglementări, alte mecanisme care se auto reglementează în cadrul unei piețe liberalizate”, a mai spus reprezentantul Ministerului Energiei.

Share.

Lasă un comentariu