Guvernul confirmă preluarea sucursalei CNU Feldioara de către Nuclearelectrica

0

Bogdan Tudorache

Ministerul Economiei (MEEMA) va face toate demersurile legale pentru a ajuta Nuclearelectrica în procesul de achiziție a Sucursalei Feldioara a Companiei Naționale a Uraniului (CNU), se arată în nota de fundamentare a proiectului unei noi Hotărâri a guvernului lansate în dezbatere publică ieri.

”Cu privire la linia de procesare/prelucrare de la Sucursala Feldioara a CNU, SNN și-a exprimat intenția de a achiziționa acest activ necesar pentru procesarea octoxidului de uraniu astfel încât SNN să ajungă să concentreze, în interiorul societății, întreg ciclul de fabricație a combustibilului nuclear tip Candu, cu excepția activității de extracție (minerit) de uraniu natural. Totodată, Ministerul Economiei și-a exprimat, de principiu, intenția de a face toate demersurile legale necesare pentru realizarea transferului acestui activ de la CNU la SNN”, se arată în document.

Dealtfel, Nuclearelectrica a lansat deja o licitație pentru angajarea unei firme de consultanță în vederea realizării procesului premergător preluării (due-dilligence). Contractul de consultanță va fi în valoare de 1,9 milioane de lei.

Săptămâna trecută conducerea CNU a solicitat o întâlnire cu prefectul Brașovului, Mihai Văsii, pentru a-i prezenta ” situaţia foarte dificilă prin care trece compania”, conform unei informări a Prefecturii, citate de publicația Bună Ziua Brașov.

”S-a discutat de asemenea despre procedurile de autorizare din punct de vedere al protecţiei mediului, având în vedere că, la unitatea de la Feldioara, partea de decantare şi epurare a apei este legată tehnic de celelalte instalaţii”, se arată în informarea Prefecturii. Pe de altă parte însă, potrivit informaţiilor APM Braşov, „Uzina R” are autorizaţie integrată de mediu, valabilă 10 ani, respectiv 2012 – 2022.

Share.

Lasă un comentariu