Acasă » Interes general » Grupul Băncii Mondiale: 100 de țări beneficiază de sprijin ca reacție la COVID-19 (Coronavirus)

Grupul Băncii Mondiale: 100 de țări beneficiază de sprijin ca reacție la COVID-19 (Coronavirus)

24 mai 2020
Interes general
energynomics

Grupul Băncii Mondiale a anunțat că operațiunile sale de urgență împotriva COVID-19 (coronavirus) se desfășoară în 100 de țări în curs de dezvoltare, ce înglobează 70% din populația mondială. Începând cu luna martie, Grupul Băncii Mondiale a furnizat în ritm accelerat niveluri record de sprijin pentru a ajuta statele respective să îi protejeze pe cei săraci și vulnerabili, să consolideze sistemele sanitare, să susțină sectorul privat și să sprijine revenirea economică. Aceste eforturi de asistență, care constituie cel mai amplu și mai rapid răspuns din istoria Grupului Băncii Mondiale, marchează un punct de referință în punerea în aplicare a angajamentului Grupului Băncii Mondiale de a pune la dispoziție suma de 160 miliarde $ sub formă de granturi și sprijin financiar, de-a lungul unei perioade de 15 luni, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față impactului sanitar, social și economic provocat de COVID-19 și de încetarea activității economice în statele avansate.

„Pandemia și încetarea activității în cadrul economiilor avansate ar putea împinge până la 60 de milioane de persoane în sărăcie extremă – eliminând multe dintre progresele înregistrate recent în combaterea sărăciei“, a afirmat David Malpass, președintele Grupului Băncii Mondiale.

„Grupul Băncii Mondiale a acționat cu celeritate și decisiv pentru a institui operațiuni de răspuns de urgență în 100 de țări, cu mecanisme care permit altor donatori să extindă rapid programele. Pentru a reveni la creștere economică, obiectivul nostru trebuie să fie un răspuns rapid și flexibil pentru contracararea urgenței sanitare, pentru asigurarea sprijinului financiar și de altă natură, care poate fi extins, în vederea protejării populației sărace, susținerii sectorului privat și consolidării rezilienței și redresării economice“.

Dintre cele 100 de țări, 39 sunt în Africa subsahariană. Aproape o treime din totalul proiectelor vizează țări fragile, afectate de conflicte, precum Afganistan, Ciad, Haiti și Niger. Corporația Financiară Internațională (IFC) și Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor (MIGA) au prioritizat, de asemenea, sprijinirea mediului de afaceri în țările în curs de dezvoltare, inclusiv finanțarea comerțului și a capitalului circulant pentru susținerea sectorului privat, menținerea locurilor de muncă și veniturilor necesare asigurării traiului.

Sprijinul acordat de Grupul Băncii Mondiale prin granturi, împrumuturi și investiții de capital va fi suplimentat prin suspendarea rambursării creditului bilateral, cu avizul guvernatorilor Băncii. Țările eligibile pentru finanțare IDA care solicită reeșalonarea rambursării creditului bilateral oficial vor avea mai multe resurse financiare pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19 și pentru a finanța măsuri de urgență esențiale, care salvează vieți.

„Suspendarea rambursării creditului bilateral oferită țărilor eligibile pentru finanțare IDA va elibera resurse esențiale pentru finanțarea măsurilor de urgență împotriva COVID-19“, a afirmat Malpass. „Națiunile trebuie să acționeze rapid pentru a spori transparența tuturor angajamentelor financiare asumate de guvernelor lor. Aceasta va mări încrederea în climatul investițional și va încuraja credite și investiții mai avantajoase în viitor“.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *