Franța urmărește din nou energia nucleară, ar putea construi șase noi reactoare

1

După ani de zile îndepărtate de energia nucleară, Franța vrea brusc să construiască șase reactoare imense.

Săptămâna aceasta, Le Monde a raportat că guvernul a cerut EDF, principala companie de energie controlată de stat, să elaboreze planuri de construire a trei noi centrale nucleare, fiecare dotate cu o pereche de reactoare EPR. Reactoarele de a treia generație produc suficientă energie electrică pentru a alimenta 1,5 milioane de oameni și se opresc automat, răcindu-se în caz de accident.

Nu este încă clar dacă s-au luat deja decizii, inclusiv de finanțare. Însă experții în energie au fost surprinși de știre, după ce ani de zile Franța părea să se depărteze de nuclear. În plus, eforturile timpurii de construire a aceluiași stil de reactor cu apă sub presiune au fost afectate de depășirea costurilor și întârzieri repetate, potrivit technologyreview.com.

Oficial, Franța nu a decis să construiască noi reactoare EPR, iar dezbaterea este încă deschisă. Președintele Republicii, Emmanuel Macron, a cerut pur și simplu EDF să prezinte, până la jumătatea anului 2021, un dosar complet, pentru a putea lua o decizie cu privire la acest subiect spinos, scrie Le Monde.

Share.

1 Comment

Lasă un comentariu