Acasă » Interes general » Macroeconomie » FP: Noile competențe ale Ministerului Energiei nu ar trebui să conducă la renaționalizarea companiilor

FP: Noile competențe ale Ministerului Energiei nu ar trebui să conducă la renaționalizarea companiilor

1 octombrie 2015
Interes general
Bogdan Tudorache

Recenta Ordonanță a guvernului prin care se legalizează achiziția de către Ministerul Energiei de acțiuni în companiile deținute și de stat ar trebui să conducă la crearea unui fond de investiții suveran independent, pentru a asigura independența managerială față de decizia politică în managementul companiilor, managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat pentru energynomics.ro.

„Noi credem că statul român ar trebui să aibă capacitatea de a se comporta ca orice alt investitor de pe piață și să fie capabil să creeze noi companii, precum și să participe la orice majorare de capital în companiile de stat”, spune Konieczny.

„În același timp, credem că se simte nevoia unei responsabilizări pentru orice astfel de acțiuni. Este important să fie asigurat faptul că în continuare controlul de stat asupra întreprinderilor comerciale va fi redus prin privatizări și oferte publice inițiale. Trebuie să ne asigurăm că noile competențe ale guvernului nu sunt în măsură să ducă la renaționalizarea companiilor sau industriilor. Nu ar fi de dorit acest lucru”, spune Greg Konieczny.

El a adăugat că „pentru a evita un astfel de risc și, de asemenea, pentru a îmbunătăți calitatea și rezultatele companiilor de stat ar merita să fie avută în vedere constituirea unui fond suveran care ar prelua funcțiile de proprietate asupra tuturor participațiilor statului în companii.”

Statul are în vedere crearea unui fond de investiții împreună cu Rompetrol, însă acesta nu va fi un fond suveran generalist, cu investiții în companii de stat, ci unul dedicat, cu investiții specifice.

„Obiectivul principal al astfel de fond ar trebui să fie maximizarea valorii companiilor din portofoliul său și de a executa privatizări / procese de listare. Gestionarea unui astfel de fond ar trebui să fie total independentă. Ca rezultat al creării lui, ministerele (care au funcții de dețineri de proprietate acum) ar avea mai mult timp să se concentreze pe dezvoltarea de strategii pe termen lung pentru fiecare sector al economiei. Aceste fonduri există deja într-o serie de state membre ale UE, dar și Norvegia este unul dintre exemplele cele mai relevante”, a adăugat Konieczny.

Guvernul a emis săptămâna trecută o nouă Ordonanță care permite Ministerului Energiei de a-și „consolida poziția” în companii care sunt deja deținute de către stat, prin achiziția de acțiuni.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *