Eptisa (Spania) va gestiona proiectul incineratorului de deșeuri al Capitalei

1

Primăria Municipiului București (PMB) a atribuit asocierii formate din Eptisa Romania și Eptisa Servicios de Ingenieria contractul pentru furnizarea de servicii de manager de proiect în vederea gestionării planului de construire a unei centrale termice pe bază de deșeuri municipale din Capitală. Potrivit www.profit.ro, contractul estimat la 3,2 milioane lei, fără TVA a fost atribuit la 25 iunie pentru suma de 2,65 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit strategiei de salubrizare a Capitalei, adoptată în 2015, Primăria va construi o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale, care să producă atât energie electrică, cât și termică.

Amplasamentul investiției nu a fost încă stabilit, dar pentru a dezvolta o investiție de asemenea anvergură este nevoie de o infrastructură pregătită cu rețea de gaze naturale, rețea termică, rețea electrică, precum și de spațiul necesar pentru construcție și de acces la toate celelalte utilități. “Teritoriul actual al CET Progresu este amplasamentul optim pentru o asemenea investiție”, a afirmat Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN, în cadrul conferinței “Puterea cogenerării – subvenții, tehnologii, modele de business”, organizate de energynomics.ro pe 21 iunie.

Modelul pe care autoritățile de la București îl au în vedere este stația de incinerare a deșeurilor de 6 MW Spittelau, din Viena, una dintre cele patru unități de acest tip care asigură cumulat circa un sfert din necesarul de energie termică din capitala Austriei.

Pentru proiectul centralei de cogenerare pe bază de deșeuri se va solicita cofinanțare de circa 170 de milioane de euro, din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Share.

1 Comment

  1. 2019 may be the year Europe stops financing the incineration of precious resources: the European Parliament’s proposal to cut EU subsidies to waste disposal and incineration facilities within the scope of the Cohesion Fund is a major step towards a smarter, safer and more circular system.

Lasă un comentariu