Acasă » Evenimente Trecute » Energy Strategy Summit 2018 – am închis cercul!

Energy Strategy Summit 2018 – am închis cercul!

11 iunie 2018
Evenimente Trecute
energynomics

A patra ediție a Energy Strategy Summit organizat de energynomics.ro la Sinaia (6-7 iunie) a reunit 24 de vorbitori și peste 130 de reprezentanți din 46 de organizați relevante pentru industria energetică din România. Evenimentul s-a bucurat de participarea ministrului Energiei Anton Anton și a consilierului pentru energie al primului ministru Florin Radu Ciocănelea. Într-o zi densă în idei și dialog, participanții au abordat toate domeniile industriei (petrol și gaze, electricitate, minerit și termoficare), propunând perspective diverse și complementare, pentru o înțelegere completă a contextului și perspectivelor energeticii românești.

Două au fost ideile recurente în cadrul intervențiilor și dezbaterilor care au însumat peste 6 ore pline de dinamism: 1. România este interconectată la spațiul economic european ceea ce înseamnă ținte comune și obligații ferme în plan local, și 2. Avansul tehnologic schimbă deja și și va continua să modifice în mod accelerat peisajul energetic românesc, în principal prin creșterea rolului consumatorilor în piețele de electricitate.

“Când am lansat conceptul Energy Strategy Summit, în 2015, strategia energetică națională era tema dominantă. Odată cu dezvoltarea proiectului de strategie națională, edițiile din anii 2016-2017 au adus în prim plan strategiile marilor companii (multinaționale) ca motoare ale schimbării în industria energetică. Marele câștig al ediției din acest an este identificarea micro-strategiilor – ale consumatorilor – ca fundament al evoluției viitoare în industria energetică”, a declarat Gabriel Avăcăriței, redactor șef energynomics.ro, în finalul dezbaterilor din 7 iunie. Consumatorul, la nivel de gospodărie sau agent economic, se impune ca element determinant, independent de marile strategii naționale sau europene. Micile decizii individuale construiesc tendințe de anvergură și obligă companiile să își adapteze portofoliile de servicii și abordările comerciale în noi forme de interacțiune în care digitalizarea, securitatea cibernetică și analiza marilor baze de date sunt factori decisivi.

Anton Anton: Ne dorim să devenim un pol regional de securitate energetică (articol complet)

Ministrul Energiei, Anton Anton, a reafirmat la Energy Strategy Summit 2018 că strategia energetică a României va fi actualizată în scurt timp, iar noua formă a proiectului va fi pusă în dezbatere publică în câteva săptămâni. Anton a prezentat câteva dintre ideile de bază ale acestui document. ”Noi ne-am dori să devenim un pol regional de securitate energetică”, a declarat ministrul, adăugând: “vrem să fim un nod al rutelor de transport care să unească Europa cu spațiile învecinate”.

Strategia energetică va veni cu obiective concrete și cu pași clari

„Am convingerea că până la sfârșitul anului vom finaliza strategia energetică națională, care nu va fi o combinație între date statistice și prevederi ale Uniunii Europene, ci va veni cu obiective concrete și cu pași clari pentru atingerea acestor obiective”, a precizat Florin Radu Ciocănelea, consilierul primului ministru cu atribuții în domeniul energetic.

Cheia succesului nu poate să fie decât un parteneriat real între jucătorii importanți din sectorul energetic – cei care creează valoare – și guvernanți, a mai spus Florin Radu Ciocănelea, în opinia căruia, în cele din urmă “trebuie să existe un o situație foarte echilibrată din care toată lumea să câștige”.

Suntem într-un moment foarte favorabil pentru România

Primele două sesiuni s-au concentrat asupra sectorului de țiței și gaze naturale, iar marile companii reprezentate au anunțat planuri de investiții importante în explorare și producție, în stocare și transport de hidrocarburi. OMV Petrom a investit foarte mult în ultimii ani, circa un miliard de lei anual, înainte de prăbușirea prețului țițeiului și în jur de 700-800 de milioane de lei pe an, după aceea, a reamintit Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru în Directoratul OMV Petrom, responsabil Divizia Downstream Gas. “Anul 2018 este un moment esențial pentru sectorul petrolier, în particular pentru cel de gaze, din perspectiva proiectelor din Marea Neagră”, nu doar pentru OMV Petrom, ci pentru România, în ansamblu. “În 2018, dacă vom avea confirmarea stabilității fiscale și de reglementare, va fi luată decizia de investiție pentru proiectul OMV Petrom-Exxon Mobil din Marea Neagră. Vorbim de investiții de miliarde de dolari, doar în segmentul offshore, investiții care au efetc de multiplicare de 1 la 3, adică fiecare dolar cheltuit în proiectele offshore în România va genera 3 dolari în produsul intern brut, a precizat Lăcrămioara Diaconu-Pințea. La rândul său, Vasile Ciolpan, directorul Departamentului Trading Energie, din cadrul Romgaz, s-a referit la programul de investiții de 1,8 miliarde de lei din acest an. “Acționăm atât pentru a asigura resursele energetice necesare, în câmpurile onshore, cât și în proiectul offshore în care suntem parte. De asemenea, investiția de la Iernut se va ridica în 2018 la peste 800 de milioane de lei”, a spus Vasile Ciolpan.

Multe intervenții au atras atenția asupra lipsurilor din legislația primară și au detaliat impactul nefast pe care această conjunctură îl are asupra activității din industrie. “Ne interesează stabilitatea legislativă și posibilitatea de a avea referințe de preț, pe baza cărora să programăm și să susținem investițiile”, a susținut Vasile Ciolpan, cu trimitere la principiile de tranzacționare pe piața de gaze naturale, adoptate de ANRE, la modificările care vor fi aduse legii 123, dar și la celelalte prevederi legale cu privire la accesul la sonde și la conectarea punctelor de lucru cu rețeaua națională de transport gaze naturale.

Din perspectiva investitorilor, stabilitatea și claritatea legislativă rămân dezideratele majore, în absența cărora băncile și companiile au dificultăți în construirea unor planuri de afaceri solide, obligatorii pentru dezvoltarea viitoare a industriei. Dincolo de marile contribuții în realizarea cărora lucrează departamente dedicate, reprezentanții băncilor au pus pe masă și ofertele generale adresate mediul de afaceri, oferte care pot fi personalizate în funcție de specificul activității și nivelul la care se găsește societatea în căutare de sprijin financiar.

Transformare prin diversificare, transformare pentru supraviețuire

În sesiunea dedicată strategiilor pentru transformare, președintele AFEER, Ion Lungu, a intermediat un dialog la care au participat doi giganți din industria energetică românească – Transelectrica și CE Oltenia –, două dintre cele mai dinamice companii locale – EnergoBit și MET România Energy, precum și o mare bancă – BCR, deja adânc implicată în procesul de transformare digitală a interacțiunii cu clienții. De la supraviețuire, la consolidare și extindere, vorbitorii au expus strategii dintre cele mai diferite.

Dezvoltarea pachetului de servicii este direcția aleasă de EnergoBit și MET România Energy, pentru a răspunde la cât mai multe din nevoile clienților existenți. Ovidiu Bălăcescu, membru al Directoratului CE Oltenia, s-a referit la presiunea venită din sistemul legislativ european, la care complexul a reușit să răspundă prin investiții de 1,1 miliarde de euro în anii din urmă, în principal pentru a respecta obligațiile de mediu în vigoare. “Avem 11 blocuri energetice disponibile și un bloc în plin proces de retehnologizare; toate au trecut prin programe de modernizare și eficientizare, iar investițiile continuă”, a precizat Ovidiu Bălăcescu. „Creșterea prețurilor la certificatele de CO2 vine cu un efort financiar suplimentar de 75 de milioane de euro, anual”, a subliniat reprezentantul CE Oltenia – o povară considerabilă pentru o companie care abia ce a trecut pe profit în 2017 și a programat investiții de peste 800 de milioane de lei în 2018.

Îmbunătățirea gradului de interconectare transfrontalieră a României, în urma investițiilor Transelectrica, va modifica treptat modul de funcționare a pieței energetice, întărind de asemenea capacitatea de reacție a sistemului energetic național la condiții de stres, a explicat Adrian Șuța, Director, Direcția pentru Relațiile cu Autoritățile de Reglementare și ENTSO-E, Transelectrica. “Studiul cu privire la adecvanța sistemului, pe care l-a comandat Transelectrica, ar putea să arate că pentru momentele foarte solicitante ar trebui să luăm în considerare introducerea unui sistem de asigurare de capacități”, a mai spus Adrian Șuța, care a invocat și practica recentă a unor state europene în acest sens, confirmată de Comisia Europeană.

În mare viteză, spre necunoscut

Ultima sesiune a zilei a conturat perspectiva marilor furnizori de echipamente și servicii pentru industria energetică, iar toți vorbitorii s-au referit la impactul pe care tehnologia informației îl are și va continua să îl exercite asupra afacerilor cu energie. Dinamica schimbărilor este atât de mare încât orice prognoză pe un termen mai lung de câțiva ani este hazardată.

“Ne este foarte greu și nouă să înțelegem noile tehnologii și să anticipăm ce va cere piața, pentru că noi suntem specializați în energie, și nu în tehnologia informației. Plecăm de la premisa că nu există nicio barieră legală pentru ca noile tehnologii să pătrundă și să aibă un impact asupra piețelor de energie”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vice-președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie – ANRE. „Ne dorim să încurajăm dialogul constructiv și, dacă cineva consideră că legislația primară sau secundară nu permit accesul noilor tehnologii, suntem deschiși să discutăm și să găsim soluțiile pentru elimina aceste bariere”, a mai spus oficialul ANRE. “În condițiile în care România are un prestigiu la nivel global și are specialiști în IT recunoscuți peste tot în lume, ar fi păcat să nu jucăm un rol important de lider în dezvoltarea acestor tehnologii”, a subliniat Zoltan Nagy-Bege.

Dorian Hodorogea, Analytics Consultant la SAS Romania, a opinat că industria energetică va urma parcursul de dezvoltare consemnat în industria telecom și în industria bancară. În prezent, deși industria energetică produce cu mult mai multe date, acestea nu sunt stocate și nu sunt folosite, a observat Dorian Hodorogea. Predicția producției și a consumului de energie este una dintre tendințele viitorului apropiat. Pe de altă parte, inteligența artificială va permite personalizarea ofertelor din partea furnizorilor, precum și o dinamică mult accelerată în schimbarea furnizorului sau în adaptarea pachetelor de servicii oferite de acesta pentru un confort sporit al clientului. “Tehnologia informației ne va ajuta să înțelegem mai bine profilul și comportamentul consumatorului, pentru a putea optimiza afacerile cu energie”, a sintetizat Dorin Hodorogea.

Energy Strategy Summit 2018 a fost organizat de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro, în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, AFEER, AIIR-FV, RBSTA, ROPEPCA, RWEA și ARPEE, cu sprijinul Automobile Bavaria, BCR, CIS-GAZ, EnergoBit, ING Bank, Lukoil, MET România Energy, Nuclearelectrica, Phoenix Contact, Ridgid – Emerson, Romgaz, SAS, Schneider Electric România, Transelectrica, WeTranslate.

Au participat la dezbateri peste 130 de reprezentanți ai unor organizații și instituții precum: ABB România, ANRE, Amerocap LLC, AON România, ARPEE, Automobile Bavaria, BCR, CE Oltenia, CEZ România, Cis-Gaz, CNR-CME, Conpet, Distributie Energie Oltenia, Dynoteq, EFdeN, ELCEN, Electrica SA, Emerson, EnergoBit, Enevo Gruop, ENGIE România, ANRM, GIE, Greenpeace, Guvernul României, Honeywell, ING Bank, Investisia Group, Jereh, Konečná & Zacha, MET România Energy, MGM International Project, Ministerul Energiei, NewPark, Petrotel LUKOIL, Phoenix Contact, Photon Energy, AFEER, ACROPO, RBSTA, RED Royal Expert Design, Ridgid, Romgaz, ROPEPCA, RPIA, SAS, Schneider Electric România, Stratum Enclosures, Tanasescu & Gavrila, Transelectrica, Universitatea Craiova, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, Universul Ingineresc, Varokub Energy Development, Veolia Energie România, WPD.

Parteneri media: Radio România ActualităţiAgerpres, Transilvania Business.

Coperta-1-EM-19-smallÎn cadrul evenimentului a fost lansat al doilea număr din 2018 al revistei energynomics.ro Magazine, ajunsă la ediţia a 19-a. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și cu design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice. În această ediție se regăsesc între altele articole și contribuţii consistente avându-i în prim plan pe Peter Zeilinger (OMV Petrom), Claudiu Crețu (ELCEN), Mihai Darie (Electrica SA).

Primele pagini din acest număr sunt disponibile în pagina dedicată revistei energynomics.ro. Tot aici puteţi citi toate numerele anterioare, în format electronic. Pentru contribuţii editoriale sau propuneri de colaborare în numerele viitoare, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro.

Dacă vrei să te abonezi la numerele viitoare, în format tipărit, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro şi te vom contacta pentru a te include în lista de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *