Consiliul UE aprobă continuarea finanțării pentru proiectul ITER de fuziune termonucleară – 5,61 miliarde de euro până în 2027

0

Consiliul UE a adoptat o decizie prin care se asigură continuarea finanțării europene a proiectului privind reactorul termonuclear experimental internațional (ITER) în perioada 2021-2027, prin mecanismul financiar multianual. Contribuția europeană orientativă la proiect pentru perioada 2021-2027 este stabilită la 5,61 miliarde de euro în prețuri curente.

Acordul privind reactorul termonuclear experimental internațional (ITER) a fost semnat în noiembrie 2006 de Euratom, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Japonia, China, Coreea de Sud și India. În conformitate cu Acordul ITER, Euratom este partea gazdă și a preluat conducerea proiectului. Acest proiect internațional privind energia de fuziune este un prim proiect pe termen lung care vizează construirea și exploatarea unui reactor pentru a testa fezabilitatea fuziunii ca sursă de energie.

Conform estimărilor Comisiei, obținerea în premieră a plasmei va avea loc probabil în decembrie 2025, iar intrarea în operare este estimată pentru 2035. Fuziunea termonucleară ca sursă viabilă de energie nu este de așteptat intre în operare comercială și să producă energie electrică înainte de 2050.

Share.

Lasă un comentariu