Cinci companii în cursa pentru centrala nucleară de la Belene

0

Cinci companii au intrat în negocieri cu privire la proiectul centralei nucleare de la Belene, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, la 19 decembrie, Comitetului pentru energie al Parlamentului.

Trei dintre ele, companii ruse, sud-coreene și chineze, licitează ca investitori strategici. Celelalte două, din Franța și SUA, doresc să furnizeze echipamente – turbine și sisteme de securitate și să ofere o parte din finanțare, a spus ministrul energiei, relatează BNT, potrivit Novinite.

Bulgaria va participa la viitoarea companie cu site-ul Belene, licențe și două reactoare rusești. Proiectul în sine va fi implementat pe principii de piață, fără garanții de stat și fără angajamentul statului de a cumpăra electricitate de la viitoarea centrală.

Investitorilor li se permite să negocieze achiziția de energie electrică cu companiile care doresc să achiziționeze participații minoritare în Belene. Statul își rezervă dreptul de a avea un pachet minoritar semnificativ într-o viitoare companie de proiect.

Share.

Lasă un comentariu