CE cere României să ia măsuri pentru dezvoltarea unui sistem IT pentru monitorizarea circulaţiei produselor accizabile

0

Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat autorităţilor române pentru că acestea din urmă nu au reuşit să finanţeze şi să dezvolte un nou sistem informatic, în conformitate cu calendarul convenit pentru monitorizarea circulaţiei produselor accizabile (alcool, tutun şi produse energetice) la nivelul UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Dacă România nu acţionează în următoarele patru luni, Comisia ar putea decide să trimită acest dosar către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit Comisiei, normele UE (în principal Directiva 2008/118/CE a Consiliului) permit produselor accizabile să circule în regim de amânare a plăţii accizelor, cu condiţia ca documentele electronice să fie prelucrate în mod corespunzător în statele membre.

De asemenea, sistemul informatic le permite statelor membre să comunice informaţii cu privire la operatorii autorizaţi să pună în circulaţie astfel de produse şi să coopereze între ele pentru a combate frauda, conform Agerpres.

“România utilizează deja o versiune perimată a sistemului informatic şi nu a luat măsurile necesare pentru a utiliza noua versiune. Eşecul României în a acţiona în timp util ar putea avea consecinţe grave asupra pieţei interne, deoarece, în mod normal, produsele accizabile nu ar fi autorizate să circule către sau dinspre România decât odată ce acciza a fost achitată în mod corespunzător. În plus, ar putea afecta şi alte state membre care au nevoie să trimită şi să primească informaţii administrative din România”, susţine Comisia.

Share.

Lasă un comentariu