Bulgartransgaz cumpără 20% din Gastrade, se implică în Terminalul LNG Alexandropolis

0

Compania elenă Gastrade a anunțat semnarea acordului pentru achiziția a 20% din capitalul său social de către compania bulgară Bulgartransgaz EAD (BTG), operatorul sistemului național de gaze naturale din Bulgaria, potrivit unui comunicat remis Energynomics.

Gastrade dezvoltă unitatea de stocare și regasificare flotantă a GNL Alexandroupolis, care va reprezenta un nou terminal energetic independent pentru piețele din sud-estul Europei Centrale.

Stația va fi situată la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupolis și va avea o capacitate de stocare a GNL de 170.000 de metri cubi și o capacitate de alimentare cu gaze naturale care va depăși 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

Unitatea flotantă va fi conectată la Sistemul Național de Gaz Natural al Greciei printr-o conductă lungă de 28 km, prin care GNL regazificat va fi transmis către piețele din Grecia și Bulgaria, dar și regional, către România, Serbia, Macedonia de Nord, Ungaria, Moldova și Ucraina.

Terminalul GNL din Alexandroupolis va fi operațional la începutul anului 2023.

Proiectul susține și completează interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) care implică Bulgarian Energy Holding, compania-mamă a Bulgartransgaz și DEPA, prin care gazul natural va fi transmis de la terminalul GNL din Alexandroupolis către Bulgaria și de acolo către celelalte piețe ale Europa de Sud-Est.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu