AFM preia o parte din solicitările instalatorilor de sisteme fotovoltaice

1

Joi, 3 octombrie, Autoritatea Fondului pentru Mediu a organizat o dezbatere publică pe tema viitoarei scheme de susținere a instalării de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Potrivit asociației EnergiaTa, la discuții au participat circa 100 de reprezentanți ai instalatorilor, atât persoane fizice, cât și persoane juridice sau companii care doresc să subcontracteze sau să formeze consorții pentru a deveni eligibili, în cadrul schemei de sprijin.

EnergiaTa (grupul Facebook) reamintește că Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie – ANRE are termen până la sfârșitul lunii octombrie pentru definitivarea normelor de aplicare. La rândul lor, reprezentații AFM speră ca în următoarele săptămâni să lanseze Ghidul de Finanțare actualizat. Câteva dintre solicitările celor interesați au fost deja acceptate de AFM, potrivit EnergiaTa.

Experiența minimă de 50 kW pentru instalatori

Este probabil să fie înlocuită cu o altă metodă de filtrare a instalatorilor autorizați cu experiență, față de cei fără experiență, care să nu descalifice instalatorii care nu ating pragul de 50 de kW.

Termenele de plată și recuperarea investiției

Timpii de recuperare a investiției ar urmă să fie puși în concordanță cu duratele estimate de a fi necesare pentru obținerea ATR-ului.

Autorizația de construire

AFM a confirmat că are discuții cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale pentru ca autorizația de construire să fie înlocuită de o “expertiză structurală“ care să ateste că instalațiile amplasate pe acoperiș nu afectează structura clădirii. În plus, obținerea ATR-ului ar urmă să nu mai fie condiționată de obținerea a unui set complet de avize si autorizații.

Caracteristici tehnice

Invertoarele hibride și trifazate au fost acceptate, iar plaja de caracteristici a fost extinsă pentru a putea fi folosite majoritatea echipamentelor ce respectă standardele.

Pentru mai multe detalii, urmăriți înregistrările de la întâlnirea organizată de AFM, disponibile în grupul EnergiaTa: Comunitatea Prosumatorilor.

Share.

1 Comment

  1. Se doreste si prelungirea termenului de valabilitate al ATR.Se doreste de asemenea ca instalarea panourilor fotovoltaice sa fie incadrata la “utilarea constructiilor”, pentru simplificarea procedurilor de obtinere a avizelor de racordare.

Lasă un comentariu