Acasă » Evenimente » Tânărul energetician – candidaturile anului 2017 la energynomics Awards

Tânărul energetician – candidaturile anului 2017 la energynomics Awards

17 noiembrie 2017
Evenimente
energynomics

Continuăm să prezentăm candidaturile anului 2017 la premiile energynomics.ro, cu secțiunea Tânărul energetician. Numai unul dintre specialiştii de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 7 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulţumim tuturor companiilor şi personalităţilor care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice româneşti în 2017 prin reuşitele sale!

Dr. Ionuț Predoiu

Complexul Energetic Oltenia

Web-banner-fost-early-bird-2Pentru implicarea și succesul activităților sale în asigurarea primelor tranșe financiare către CEO, prin intermediul proiectului BEWEXMIN, pentru optimizarea procesului de extracție a lignitului.

Proiectul BEWEXMIN (Operating bucket wheel excavators under difficult mining conditions including unmineable inclusions and geological structures with excessive mining resistance) este un parteneriat al mai multor instituții din patru țări, cu o contribuție financiară maximă din partea Uniunii Europene de 1,69 milioane de euro.

„În calitate de coordonator de proiect, m-am ocupat de depunerea documentației, de urmărire, chestionare etc. Am reușit să obținem finanțare europeană și să încasăm toate tranșele conform graficului, iar în acest an urmează finanțarea pentru alte două proiecte europene în care CEO este partener”, a precizat Ionuț Predoiu, care, din martie 2017 este șef serviciu eficientizare Energie și Minerit în cadrul CEO, precum și consilier secretar de stat la Ministerul Energiei.

Proiectul BEWEXIM este foarte important din punct de vedere al procesului de extracție al lignitului pentru asigurarea cantității de cărbune solicitate de termocentrale și pentru producerea energiei.

Un excavator poate extrage cca 15 mii de tone cărbune/zi, ceea ce asigura cărbunele necesar pentru funcționarea a două grupuri de 330 MW/zi. Oprirea unui excavator, mai ales în perioadele de consum maxim (iarnă, secetă prelungită) coroborat cu existența stocurilor minime la cariere și termocentrale, poate conduce la disfuncționalități în producerea energiei electrice și termice.

Obiectivul proiectului este de a elimina avariile posibile datorită apariției în frontul de lucru a incluziunilor de roci dure ce pot afecta organul tăietor al excavatorului și implicit oprirea din funcționare a liniilor tehnologice; linii tehnologice ce alimentează termocentralele cu substanță minerală utilă.

Maria-Ruxandra Luca

Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnica din București

Maria-Ruxandra Luca a câștigat competiția studenților din cadrul Convenției & Conferinței EURELECTRIC din 2017, pentru cea mai bună creație video pe tema electrificării.

Începând cu anul 2013, studenții politehniști din țară, prin intermediul IRE și susținuți de companii din sectorul energetic, participă la Competiția studenților din cadrul Convenției & Conferinței EURELECTRIC organizată anual în câte o țară membră a Uniunii. Înregistrarea video a Mariei-Ruxandra Luca a avut ca temă tehnologia de integrare în rețea a vehiculelor electrice (V2G – Vehicle-to-Grid).

Delegația sectorului energetic din România a fost formată din studenților politehniști, susținute de Teodor Ovidiu Pop, președinte IRE și Cătălin Stancu, Director General Societatea Energetică Electrica SA, noul membru în Consiliul Directorilor al EURELECTRIC. Printre participanții la conferință și suporter al echipei s-a aflat și Arina Anisie, Programme Officer la IRENA – International Renewable Energy Agency, cu sediul în Bonn, Germania.

Convenția & Conferința EURELECTRIC 2017 s-a desfășurat pe 19-20 iunie, la Estoril, în Portugalia.

Mihai Bălan

INCD-TCI ICSI Rm. Vâlcea

Pasionat de „energie” și absolvent al ciclurilor de licența și master ale Facultății de Energetică (UPB), Mihai și-a început cariera în cercetare la Centrul Național pentru Hidrogen și Pile de Combustibil (ICSI Rm. Vâlcea) în anul 2010, luând contact cu tehnologiile energetice bazate pe hidrogen și integrarea acestora cu SRE. În anii următorii, s-a implicat în domeniul stocării prin participarea la dezvoltarea și implementarea proiectului ROM-EST (Laboratoare pentru Tehnologii de Stocare a Energiei) și teza de doctorat axata pe „Power-to-Gas”. În 2017, a făcut un pas în direcția companiilor din industria energetica prin începerea activității în cadrul RWEA – Asociația Româna pentru Energie Eoliană.

Principalele realizări din 2017 țin de o activitate pe termen lung al cărei potențial impact va putea fi observat in următorii ani. Alături de o echipă tânără și ambițioasă, Mihai Bălan:

  • A coordonat un proiect național de cercetare în valoare totala de 3,6 milioane de lei ce a investigat soluțiile integrate de stocare a energiei electrice și termice.
  • A realizat prima baterie de tip „pouch” bazată pe LiFePO 4 în România, dedicată atât aplicațiilor mobile, cât și celor staționare – diplomă și medalie de aur la Euroinvent 2017 (Iași)
  • A participat la dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare a ROM-EST prin adăugarea capabilităților de producere a celulelor Li-ion de tip „pouch” celor existente (tip cilindric, 18650).
  • A planificat și organizat în cadrul ICSI Rm. Vâlcea evenimentul „Energy Storage Symposium 2017” ce și-a propus identificarea, împreună cu companiile din domeniul energiei, a nișelor în care stocarea energiei poate avea deja business case-uri favorabile economic.
  • A finalizat teza de doctorat „Technical, economic and environmental evaluation of RES storage as methane in the current specific Romanian context and in a generic European case”, co-tutelă UPB – ENSAM ParisTech susținută de ENGIE Romania și CEA Grenoble.
  • A participat la workshop-ul „Energy system models and the role of hydrogen”, Bath (UK) în calitate de expert IEA HIA Task 38 și la „17th Advanced Automotive Battery Conference”, San Francisco.
  • A publicat articolul „Technical and economic evaluation of Power-to-Gas in link with a 50 MW wind park” – Journal of Energy Storage

Mihai Marcolț

CNTEE Transelectrica SA

Transelectrica susține tinerii specialiști energeticieni și promovează un schimb serios de cunoștințe de la seniori către tânără generație. Ca urmare, l-a propus pentru premiul Tânărul profesionist al anului pe Mihai Marcolț, un tânăr inginer energetician implicat în proiectele de anvergură internațională derulate de Transelectrica, membru al prestigioasei organizații internaționale CIGRE.

La 32 de ani, Mihai Marcolț are o experiență de nouă ani în domeniul energetic și deține în prezent funcția de Șef Serviciu Cercetare Inovare în cadrul Transelectrica. Anterior, a deținut diferite funcții precum expert rețele electrice – Serviciul Expertiză Sistem, inginer și tehnician. În prezent este coordonatorul din partea Transelectrica în cadrul proiectului CrossBow.

Proiectul CrossBow, în care Transelectrica este partener cu Centrul Român al Energiei, a fost încadrat în programul “Horizon 2020” al Comisiei Europene privind cercetarea și inovarea, respectiv pilonul LCE – 04- 2017 “Demonstration of system integration with smart transmission grid and storage technologies with increasing share of renewable”

CROSSBOW a debutat la 1 noiembrie 2017 și propune utilizarea în comun a resurselor pentru promovarea gestionării transfrontaliere a energiilor regenerabile și a unităților de stocare, permițând o penetrare mai mare a surselor de energie regenerabilă, reducând în același timp costurile operaționale ale rețelei și îmbunătățind beneficiile economice ale SRE și a unităților de stocare.

Proiectul are o valoare de finanțare de 17,28 milioane de euro, din care Transelectrica poate accesa 400.969 de euro.

Oana-Alexandra Ijdelea

Black Sea Oil & Gas SRL

Cu energie, determinare, perseverență și o înțelegere detaliată a tuturor problemelor de mare complexitate, Oana a preluat rolul principal în deblocarea tuturor chestiunilor de reglementare în ceea ce privește dezvoltarea câmpurilor gazifere offshore pentru BSOG.

În prezent, există blocaje și provocări semnificative în ceea ce privește obținerea tuturor aprobărilor de reglementare pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore, inclusiv aspecte majore care necesită schimbări legislative adecvate, precum și probleme mai puțin importante care impun alinierea cu agențiile / ministerele pentru a accepta soluții noi și inovatoare.

Black Sea Oil & Gas SRL continuă să avanseze în mod proactiv în obținerea tuturor aprobărilor din partea reglementatorilor offshore și onshore. Acest lucru a necesitat susținere de la nivelul primului ministru, la miniștrii / ministerele Mediului, Energiei, Justiției, Muncii, Dezvoltării regionale, Finanțelor și Culturii, precum și de la ANRE, ANRM, comunitatea locală din Corbu, Statul Major al Armatei, Rezervația Deltei Dunării, Silvicultură, proprietari de terenuri, parteneri în joint-venture și alți parteneri. Oana a coordonat toate eforturile BSOG, fie prin diversele inițiative ale companiei, fie prin colaborarea în cadrul RBSTA pentru crearea unei noi legi pentru offshore.

Acest efort a impus nu numai o înțelegere detaliată a tuturor aspectelor tehnice, de mediu, instituționale, guvernamentale, legislative și de reglementare, dar și dezvoltarea și adaptarea strategiei și identificarea celui mai bun mod de a avansa către un rezultat benefic. Cel mai important, Oana a reușit să obțină rezultate palpabile prin rolul său în mobilizarea pentru un cadru legislativ coerent și funcțional pentru dezvoltarea operațiunilor petroliere offshore în România.

_________________________________

Zece buni cunoscători ai industriei energetice din România s-au reunit în Juriul celei de-a cincea ediții a premiilor energynomics și îşi vor exprima opțiunile şi voturile în cadrul unei dezbateri programate la finalul lunii noiembrie.
A 5-a Gală a energynomics Awards este programată pe 7 decembrie, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti. Aflaţi detalii despre energynomics Awards – More 2017!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *