Acasă » Petrol și Gaze » E.ON: România are nevoie de o piață funcțională a gazelor, cu cantități suficiente și un preț de referință

E.ON: România are nevoie de o piață funcțională a gazelor, cu cantități suficiente și un preț de referință

24 iunie 2019
Consumatori
Bogdan Tudorache

Autoritățile și actorii pieței energetice, alături de societatea civilă trebuie să reia discuțiile în ceea ce privește liberalizarea și funcționalitatea pieței gazelor, a declarat Anca Dragu, director general adjunct al E.ON România, în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.

Obiectivele României pentru anii 2030-2050 au nevoie de programe ambițioase și o piață funcțională.

”Tot sectorul energetic trebuie să aibă un comportament mai ambițios, alături de autoritățile din fiecare țară. Pentru asta ne trebuie o piață funcțională. Ceea ce am văzut în ultimele luni și în 2018, a fost o piață care a funcționat cu multe sincope – și mă refer la piața gazelor”, a precizat Dragu.

”În decembrie 2018 a venit această ordonanță (OUG 114), care a avut ca intenție să reglementeze, într-o manieră administrativă și brutală, relațiile dintre diferiți participanți la piața de energie și chiar în economie în general. Această lege i-a pus pe investitori în fața unei decizii luate peste noapte și a afectat semnificativ apetitul pentru investiții și perspectivele la care se uitau companiile din diferite domenii. Ceea ce s-a întâmplat este rezultatul unor măsuri amânate pentru o perioadă mai lungă de timp. Este timpul să stăm cu toții la masă – autorități, societate civilă, producători, distribuitori, furnizori și să creionăm o piață sustenabilă, care să se poată dezvolta și care să funcționeze pe baza mecanismelor, astfel încât să evităm noi intervenții abrupte ale autorităților”, susține Dragu.

De aceea, oferta de gaze trebuie să aibă cantități și tranzacții pentru cel puțin un an, să aibă un indice de preț de referință și trebuie reanalizat conceptul de consumator vulnerabil.

”Eforturile de a defini consumatorii vulnerabili au fost făcute încă de prin 2007, din nou în intervalul 2012-2016, iar acum înființarea comisiei interministeriale de către guvernul Dăncilă este o măsură absolut bine-venită și un pas necesar pentru a aduce ceva normalitate în piața de gaze”.

Conform studiului Emerton realizat la cererea FPPG, aproape 20% din populație ar avea nevoie de sprijin financiar pentru plata utilităților.

”Este absolut necesar acest mecanism. Astăzi toată lumea beneficiază de subvenție… Trebuie să existe un calendar de 1-2 ani, prin care să punem pe masă toate ingredientele pentru a avea o piață funcțională, liberalizată, astfel încât în cele din urmă să ajungem la un preț liberalizat. Simpla liberalizare a prețului nu aduce decât alte probleme pentru toată lumea”, a conchis Dragu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *