Acasă » Interes general » Macroeconomie » Departamentul pentru Energie: A început listarea Electrica

Departamentul pentru Energie: A început listarea Electrica

2 iunie 2014
Electricitate
energynomics

Bursa de Valori de la Londra a publicat vineri anunțul privind intenția Electrica de a lansa o ofertă publică iniţială de noi acţiuni şi de Certificate Globale de Depozit şi de a lista acţiunile pe Bursa de Valori Bucureşti şi Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra – „Intention to Float” (ITF).

Cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti

„Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti. În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjuctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.

În 2013, Grupul a generat venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde de lei şi EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane de lei din activităţile desfăşurate.

Profit în scădere ușoară

Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), uşor sub cel din aceeaşi perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obţinut un câştig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Compania a consemnat în primele trei luni ale anului trecut un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 62,4 milioane lei, iar în tot anul 2012 câştigul a fost de 355,9 milioane lei. În anul 2011, Electrica a consemnat pierderi de 113,3 milioane lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei.

Profitul operaţional EBITDA la nivel consolidat a fost de 222 milioane lei (49,3 milioane euro) în primul trimestru din 2014, cu 23% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, de 180 milioane lei. Pe întreg anul trecut, compania a consemnat un EBITDA la nivel consolidat de 749 milioane lei (169,5 milioane euro), cu aproape 16% peste nivelul din 2012, de 647 milioane lei (145,2 milioane euro). În anul 2011, EBITDA a fost de 275 milioane lei (64,9 milioane euro).

Lider în distribuția şi furnizarea de electricitate

În primele trei luni din acest an, veniturile au fost de aproximativ 1,2 miliarde lei (269 milioane euro), cu 13% sub nivelul din perioada similară a anului trecut, de 1,396 miliarde lei.

Electrica a înregistrat anul trecut venituri de 5,156 miliarde lei (1,167 miliarde euro), cu aproape 2% sub nivelul din 2012, de 5,253 miliarde lei (1,179 miliarde euro). În anul 2011, compania a consemnat venituri de 5,368 miliarde lei (1,266 miliarde euro).

„Credem că punctele noastre forte includ poziționarea ca lider în distribuția şi furnizarea de electricitate pe piaţa din România, atât în termeni de cantitate de electricitate distribuită, respectiv furnizată, cât și după numărul de utilizatori, respectiv consumatori. Cadrul de reglementare stabil în care grupul își desfășoară activitatea a asigurat, de asemenea, îmbunătăţirea profitului operaţional şi menţinerea la un nivel stabil şi predictibil a veniturilor şi fluxurilor de numerar din exploatare în ultimii doi ani”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Electrica, Ioan Roșca.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, înainte de listarea companiei la bursă, iar ca urmare a acestui proces, participațiile minoritare ale grupului au fost transferate către o societate nou-înființată în scopul administrării acestor active, la care statul este acționar unic.

Gigant pe piața distribuției

Segmentul de distribuție al Electrica este reprezentat de Electrica Distribuție Muntenia Nord., Electrica Distribuție Transilvania Sud, Electrica Distribuție Transilvania Nord și compania de servicii energetice Electrica Serv, şi este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.

Segmentul de distribuție operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 şi în baza unor licențe emise de ANRE, valabile până în 2027, care au opțiune de reînnoire pentru încă 25 ani. Electrica oferă, de asemenea, servicii de întreținere și reparații de echipamente și alte servicii auxiliare reţelei sale de distribuție și, într-o măsură mai mică, unor terțe părți prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.

Pe segmentul de furnizare, grupul deţine două licenţe emise de ANRE, una pentru Electrica Furnizare şi cealaltă pentru Electrica SA, care mai au o durată de valabilitate de şapte ani și, respectiv, opt ani. Electrica Furnizare SA furnizează electricitate consumatorilor atât pe piața reglementată de electricitate (în regiunile în care operează filialele de distribuție ale grupului), cât şi pe piaţa competitivă a energiei electrice (în toată România).

Potrivit ANRE, în 2013 grupul Electrica a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din cantitatea de electricitate distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. De asemenea, potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Grupul operează în zone foarte populate și industrializate din România. La 31 martie 2014, Electrica opera o rețea de distribuție de 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasa tensiune.

Electrica urmează să fie listată atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe piaţa de la Londra. Listarea este programată pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Tradeville: IPO-urile companiilor de stat, bune oportunităţi de investiție

Cele patru mari oferte publice ale unor companii de stat -Translectrica, Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz – au asigurat o medie a câştigurilor de 32,75%, potrvit calculelor casei de brokeraj Tradeville.

Astfel, de la listare şi până astăzi, investitorii Transgaz s-au bucurat de un randament brut cumulat de peste 67%, în timp ce aceia care au cumpărat acţiuni în IPO Transelectrica au avut câştiguri brute de peste 47%. Cine a subscris la discountul maxim din oferta Romgaz a obţinut un profit brut de circa 20%. Dacă adăugăm şi dividendul distribuit, obţinem un total de 27% în şase luni. În schimb, dacă ar fi ţinut banii în depozite bancare ar fi realizat cel mult un câştig real net de 2% (la o dobânda anuală de maximum 4%).

În schimb, pentru cei ce au subscris în IPO-ul Nuclearelectrica situaţia nu este, în prezent, tocmai favorabilă, ei înregistrând o pierdere cu puţin peste 10%.

În cazul Electrica, primii 10,000 de investitori vor avea subscrierea garantată, pentru oferta din 10 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *