Scumpirea petrolului va majora prețul combustibililor

0

Preţul petrolului a crescut cu 50% în ultimele şase luni şi a atins pragul psihilogic de 70 de dolari pe baril, iar tendinţa s-ar putea menţine cel puţin în primul trimestru al anului. Motorina este deja cu aproape un leu pe litru mai scumpă decât astă-vară, scumpire determinată în principal de creşterea accizei la carburanţi.

Cotaţiile internaţionale ale petrolului au atins, în ultimele săptămâni cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, de la sfârşitul anului 2014, susţinute de perspectiva unei cereri mai ridicate şi de tensiunile geopolitice.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a crescut cu 56% de la minima anului trecut, de 44,82 dolari pe baril, atinsă în luna iunie, şi a atins 70 de dolari pe baril luni, 15 ianuarie. De la începutul acestui an, petrolul s-a scumpit cu 13%.

Veşti proaste pentru şoferi, au titrat publicaţiile internaţionale, fiind aşteptate în acest an scumpiri ale benzinei şi motorinei la pompă, chiar dacă în Europa preţul este dictat în proporţie mai mare de taxe şi accize decât de cheltuielile cu materia primă.

Şoferii români au fost obligaţi să suporte, mai ales în ultima parte a anului trecut, impactul dublu al creşterii preţurilor la petrol, dar şi al creşterii taxelor. Un plin de motorină de 50 de litri este acum cu 47 de lei mai scump decât acum şase luni, potrivit estimărilor bazate pe preţurile medii din buletinul statistic al Uniunii Europene privind preţurile carburanţilor, scrie economica.net.

Astfel, potrivit datelor Comisiei Europene din 8 ianuarie 2018, preţul mediu al benzinei a ajuns la 5,26 lei/litru, în creştere cu 74 de bani faţă de nivelul din 3 iulie 2017, iar preţul mediu al motorinei a urcat la 5,36 lei/litru, cu 93 de bani mai mult decăt la jumătatea anului trecut.

Preţul petrolului creşte pe bursele internaţionale pe fondul pariurilor investitorilor că producătorii nu vor ţine pasul neapărat cu creşterea cererii, alimentată de revigorarea economică a Europei şi de consumul tot mai mare al marilor economii emergente.

Scumpirea de început de an, provocată de cererea mai mare şi tensiunile geopolitice, se va tempera, iar preţul petrolului Brent va avea, pe ansamblul lui 2018, un nivel mediu de 60 de dolari pe baril, în creştere cu 11% de la 54 de dolari pe baril anul trecut, estimează Energy Information Administration (EIA), agenţia de consultanţă în domeniul energiei a guvernului american. Declinul de la nivelurile actuale şi stabilizarea barilului Brent în jurul valorii de 60 de dolari ar urma să vină de pe urma cantităţilor relativ semnificative acumulate în rezerve, depozite şi pe inventarul rafinăriilor.

Cel mai mare contribuitor la creşterea producţiei globale de petrol va fi SUA, 2018 urmând să fie anul cu cea mai mare producţie din istoria Statelor Unite, depăşind recordul anterior, din 1970. Pe partea de consum, cea mai mare creştere va fi generată de China, urmată de economiile europene, aflate la începutul unei perioade de boom.

Share.

Lasă un comentariu