Acasă » Regenerabile » Record negativ al tranzacțiilor cu certificate verzi: Doar 26 vândute din peste 9 milioane

Record negativ al tranzacțiilor cu certificate verzi: Doar 26 vândute din peste 9 milioane

22 mai 2017
Eolian
Bogdan Tudorache

Vânzarea de certificate verzi stagnează aproape de zero, deși în piață există un disponibil de 9,3 milioane de unități. Deși guvernul a aprobat legislația de modificare a Legii 220/2008, iar aceasta ar fi trebuit să producă efecte majore în piață, în realitate acestea nu se văd, în detrimentul micilor producători de energie regenerabilă, susțin oficialii asociației PATRES.

”În cursul zilei de 18.05.2017 a avut loc sesiunea lunară de tranzacţionare pe piaţă centralizată de certificate verzi. S-au tranzacţionat 26 certificate în condiţiile în care numărul disponibil este de peste 9.3 Milioane. La sesiunea precedentă din luna aprilie s-au tranzacţionat 251 bucăţi”, spune Martin Moise, prim vice preşedinte al asociației.

”Mai mult decât atât, anul acesta s-au anulat deja 415.503 certificate, numărul total de certificate verzi anulate în ultimii doi ani fiind de 1.565.279 bucăți, în valoare de peste 206 milioane lei”, a mai spus Moise.

În situaţia dată, fără implementarea unor măsuri care să impulsioneze piaţă anonimă centralizată de certificate verzi (în 2016 doar 0.06% din certificatele emise s-au tranzacţionat pe această piaţă), această piaţă nu va funcţiona eficient şi corect, „victime” urmând să fie tocmai producătorii mici şi mijlocii care nu vor putea în continuare să îşi vândă certificatele verzi, comentează oficialul PATRES.

”Practic, devine destul de evident că OUG 24 adoptată de Guvern la finalul lunii martie, are mai mult rolul de a proteja marii producători – companiile integrate, iar producătorii mici şi mijlocii sunt împinşi spre faliment”.

PATRES a semnalat în repetate rânduri faptul că noua lege de modificare a cadrului regenerabilelor, OUG 24, nu va soluţiona problema lipsei de lichiditate pentru producătorii neintegraţi, în forma actuală.

”Considerăm că nu este corect că statul să favorizeze doar companiile mari în condiţiile în care acest ajutor de stat este achitat de către toţi consumatorii din România”.

Oficialii PATRES au menționat în cadurl unui comunicat că asociația va solicită în continuare Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor adoptarea unor amendamente la OUG 24 care să conducă la creşterea lichidităţii în piaţă anonimă centralizată de certificate verzi şi care să permită vânzarea certificatelor de către toţi producătorii.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *