Iulian Iancu: Preţul petrolului ar putea ajunge la 14 dolari pe baril

1

Prețul petrolului ar putea să scadă până la 14 dolari/baril pe bursele internaționale, condiție în care mari proiecte de explorare petrolieră vor fi stopate, urmate de reduceri de personal, a declarat, marţi, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, citând mai multe analize realizate de specialiști din sector. Anul trecut au fost concediate circa 215.000 de persoane din activitatea petrolieră directă.

“Este extraordinar ce se întâmplă cu petrolul şi nu mi-am imaginat niciodată că ar putea avea loc o asemenea prăbuşire. Specialiştii estimează o scădere în continuare şi o prăbuşire până la o cotaţie de 14 dolari, ceea ce este de neimaginat. Vor fi disponibilizări masive şi lucrări mari la care se va renunţa. Marii perdanţi vor fi marii operatori”, a spus Iancu, citat de Agerpres.

Bugetul României va avea, la rândul lui, de suferit din perspectiva micșorării încasărilor provenite din activități productive și consum. În România, fie că vorbim de gaze, carburanți sau electricitate, mai mult de 50% din preț este reprezentat de taxe încasate de statul român.

Și preţul gazelor de proveniență externă este în scădere, a subliniat deputatul. “Când a fost ger am avut o surpriză foarte mare să constatat că am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în vârf de consum, la un preţ sub cel de producţie internă, faţă de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cât plăteam pe vremuri”, a arătat el.

Ca rezultat al consensului obținut la final de decembrie la Paris, UE își propune realizarea atât a unui plan de acțiune care să respecte litera și spiritul acordului, cât și a unui plan strategic de dezvoltare de noi tehnologii, a mai precizat Iulian Iancu.

Share.