FP: Fuziunea cu CE Oltenia nu ar face decât să reducă performanța Hidroelectrica

2

Bogdan Tudorache

O eventuală fuziune a CE Oltenia cu Hidroelectrica ar afecta performanța companiei producătoare de energie hidro, făcând imposibilă listarea acesteia, susțin oficialii Fondului Proprietatea (FP), deținător al unor pachete minoritare în ambele companii.

Săptămâna aceasta oficiali ai Ministerului Energiei au reiterat ideea salvării CE Oltenia prin fuzionarea cu cea mai profitabilă companie energetică de stat, Hidroelectrica. Potrivit unor surse, o eventuală fuziune ar însemna răscumpărarea pachetelor FP deținute în ambele companii, în valoare de peste 1 miliard de euro.

„În primul rând, legalitatea acestei propuneri este foarte discutabilă. O alăturare de companii de această natură ar genera îngrijorări privind un posibil ajutor de stat și ar fi anti-competitivă. În al doilea rând, simplul transfer al profitului Hidroelectrica către CE Oltenia nu reprezintă o soluție pentru redresarea acesteia. CE Oltenia se găsește într-o situație nefericită, neputând să plătească certificatele și are nevoie de o restructurare profundă, care să aibă loc cât mai curând. Altfel, viitorul sau va fi sever afectat”, ne-au transmis oficialii FP, răspunzând unei solicitări a energynomics.ro.

”Fuziunea celor două companii nu are sens din perspectiva economică, pentru că acestea se află pe niveluri complet diferite de profitabilitate și eficiență. Ca atare, o fuziune nu ar face decât să reducă performanța Hidroelectrica, anulând practic șansele companiei de a fi listată pe bursă. Niciun acționar rațional nu ar susține vreodată o asemenea distrugere de valoare. Mai mult decât atât, contribuția Hidroelectrica la bugetul de stat prin impozitul pe profit și dividendele plătite ar fi redusă semnificativ, poate chiar ar dispărea complet, provocând o gaură foarte mare în buget”, au mai afirmat oficialii FP.

Cărbunele și hidroenergia nu pot produce același nivel de profit, iar reunirea lor într-o singură companie cu siguranță nu este o soluție pentru supraviețuirea generării de energie pe bază de cărbune de-a lungul așa-numitei perioade de tranziție energetică, estimată să dureze pentru următoarele două sau trei decenii.

”Niciuna dintre cele două companii, dar nici statul, sectorul energetic din România sau consumatorii români, care sunt proprietarii finali ai acestor active, nu vor avea niciun fel de beneficii din întârzierea restructurării CE Oltenia pe seama reducerii profitabilității Hidroelectrica”.

Share.

2 Comments

  1. Sigur nu transferul CEO la HIDRO rezolva problema.Pe de alta parte afirmatiile FP sunt foarte corecte,de ce sa se duca profitul la CEO si sa se rezolve o problema de siguranta energetica, cand poate sa se duca la FP cu avantaje incomensurabile pentru consumatori si in general pentru aceasta tara.Solutia exista si a fost prezentata imediat dupa dezastrul adus in anul 2000 prin organizarea sectorului de productie pe baza sursei de producere adica separat carbune,hidro,nuclear,hidrocarburi unic in UE si in lume.Ar trebui sa reamintim de cogenerare care estre in insolventa/faliment.Deci pana nu va exista vointa politica in consens la toate partidele, vom avea pareri,congrese,intalniri,afirmatii, etc care nu vor rezolva nimic bun pentru consumatori si in principal pentru populatie.Personal nu cunosc ,poate ne explica o persoana autorizata care este avantajul pentru energie adus de FP, sigur cu date care pot fi facute publice.Si o ultima nedumerire, in acest secol vom avea o strategie energetica aprobata.

  2. _chestia e ca pretul de productie a energiei depinde de felul de baza productie si e/normal ca pretul difera de la nuclear hidro termic pe carbune eolian vint si solar etc__de aceea sint organizate diferit si si in alte tari este la fel ca atit chinzii cit si japonezii de exemplu dar si unitwd states au preturi diferite de sursa energie una e la carbune alta la nuclear si alta la hidro

Lasă un comentariu