Zoltan Nagy-Bege: Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale

0

Mai mult de jumătate dintre consumatorii finali de energie electrică au optat deja pentru un furnizor concurențial la 6 luni de la liberalizarea pieței, iar cei care nu au făcut încă acest lucru mai pot evita scumpirile de la 1 iulie, în piață existând oferte avantajoase atât la gaze naturale, cât și la energie electrică, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), conform Profit.ro.

“Eliminarea prețurilor reglementate s-a făcut la 1 ianuarie. La acest moment, din cei 8,9 milioane de clienți casnici, circa 3 milioane erau în piața concurențială, deci o treime dintre clienți aveau un contract concurențial. După cinci luni, la sfârșitul lunii mai, alți 1,3 milioane de consumatori au semnat un contract concurențial, deci am ajuns la un procent de 48%. Avem o medie de circa 200-250.000 de contracte noi încheiate în fiecare lună, deci la sfârșitul lunii iunie vom avea peste jumătate din consumatorii casnici de energie electrică cu un contract concurențial semnat”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

“Așa cum evoluează și prețurile din piața angro, și cele din piața cu amănuntul pentru consumatorii casnici sunt în creștere. La cei patru furnizori de ultimă instanță, creșterile pentru energia activă sunt undeva între 3% și 13%, ceea ce conduce la o creștere a facturii cu până la 7%”, a mai explicat oficialul ANRE.

Share.

Lasă un comentariu