V. Popescu: Prin eliberarea barierelor din Ordonanţa 114 vrem să creăm mecanismele pieței libere

0

Autorităţile vor ca, prin eliberarea barierelor aduse de OUG 114, să se creeze mecanismele de piaţă liberă prin care preţurile din piaţa de energie să se regleze, a afirmat, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

“Faptul că avem Complexul Energetic Oltenia, care are un cost foarte mare al certificatelor de CO2, duce preţul în piaţă în sus şi evident toţi producătorii se aliniază şi se duc în sus. Cine suferă? Clienţii industriali, competitivitatea industriei româneşti. Ei, aici trebuie să găsim un mecanism în aşa fel încât să reducem această creştere de preţ, iar într-o piaţă liberă aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla atât de brutal”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

”Faptul că OUG 114 a dus în jos preţul cu care producătorii vând către furnizori pentru clienţii casnici, le-a dat posibilitatea ca în compensare să ridice preţul foarte sus la clienţii industriali. Dacă am fi avut o piaţă liberă nu s-ar fi întâmplat discrepanţe aşa de mari. Şi asta vrem. Să repunem înapoi mecanismele de piaţă liberă pentru că într-o piaţă liberă lucrurile se reglează. Iar la gaze naturale, până acum o lună şi jumătate-două, aveam un alt paradox. Preţul gazelor naturale din România era peste preţul burselor din Ungaria şi din Austria. Ori noi suntem totuşi producători de gaze naturale. Aceleaşi discrepanţe s-au făcut şi în piaţa de gaze naturale. Asta vrem prin eliberarea barierelor din OUG 114, să creăm mecanismele de piaţă liberă în aşa fel încât de anul viitor să nu mai avem aceste probleme”, a adăugat Popescu.

Share.

Lasă un comentariu